ABN Amro ziet rem op sectorgroei door hogere kosten

Hogere kosten voor veevoer, kunstmest en energie belemmeren de groei van de agrarische sector dit jaar. De volumes in de sierteelt en glasgroente zullen zelfs flink dalen, stelt ABN Amro in de Sectorprognoses Agrarisch 2022-2023.

ABN+Amro+ziet+rem+op+sectorgroei+door+hogere+kosten
© Han Reindsen

Volgens de bank staan agrarische bedrijven door de aanhoudend hoge kosten dit jaar voor grote uitdagingen. Glastuinders ondervinden hinder van de hoge energieprijzen. Hoewel de sierteelt in 2021 een goed jaar kende, kunnen de vooruitzichten dit jaar een stuk minder gunstig zijn.

Hoge consumentenprijzen in combinatie met een lagere koopkracht door hoge inflatie kan zorgen voor druk op de vraag. Aan de aanbodzijde eisen hoge gasprijzen hun tol, met name in de eerste helft van dit jaar. Door de hoge gasprijs daalt het volume voor siertelers zo'n 5 procent, verwacht ABN Amro.


Hoge kunstmestprijzen

De stijging van de energieprijzen heeft ook de prijs van kunstmest doen toenemen. Gemiddeld steeg die prijs in 2021 zo'n 50 procent. De bank verwacht dat de prijzen de rest van dit jaar hoog blijven, hoewel er de komende maanden enige verlichting wordt verwacht. Met name akkerbouwers en tuinders worden hierdoor geraakt.

ABN Amro verwacht dat de groep dit doorberekent in de prijs van producten, zoals aardappels, tarwe en uien. Ook kan de oproep uit Brussel voor extra maatregelen om de waterkwaliteitsdoelen te halen op termijn zorgen voor lagere volumes. Dat zorgt ervoor dat er dit jaar in de akkerbouw stabiele volumes worden verwacht, terwijl in 2023 een krimp van 1 procent wordt voorzien.


Lichtpuntjes

'De kosten van energie, kunstmest en veevoer, maar ook van verpakkingen zullen dit jaar ook relatief hoog blijven. In de tweede helft van 2022 verwachten we enige verlichting, doordat er minder verstoringen in de keten zijn. We zien nu al enkele lichtpuntjes, zoals een hogere productie van de industriële sectoren', zegt Nadia Menkveld, sector econoom Agrarisch van ABN Amro.

'Wel zal de schaarste aan arbeid ook dit jaar domineren. In alle economische sectoren is sprake van een groot personeelsgebrek en hiermee krijgen ook de agrarische sector en de verwerkende industrie te maken. De kosten van arbeid kunnen hierdoor eveneens oplopen.'

In de pluimveesector kan de recente vogelgriepuitbraak de markt voor eieren en kippenvlees verstoren. Anderzijds zal de vraag uit het out-of-homekanaal aantrekken nu sectoren weer van het slot zijn gegaan. In de komende jaren verwacht ABN Amro een daling van het aantal vleeskuikens in Nederland als gevolg van een duurzamere productie. Voor 2022 kan deze daling ongeveer 4 procent bedragen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer