LTO: personeelstekort brengt oogstseizoen in gevaar

LTO Nederland wil dat werkgevers ook de mogelijkheid krijgen om seizoenarbeiders van buiten de Europese Unie in te zetten. Omdat de arbeidsmarkt zo krap is, vrezen veel werkgevers in de land- en tuinbouw dit seizoen anders onvoldoende teelt- en oogstmedewerkers te hebben.

LTO%3A+personeelstekort+brengt+oogstseizoen+in+gevaar
© Dirk Hol

Uit een peiling van LTO onder ruim 580 agrarische werkgevers blijkt dat 84 procent van hen denkt dit seizoen over onvoldoende arbeidskrachten te beschikken. Het gaat specifiek om seizoenarbeiders voor teelt- en oogstwerkzaamheden in de open teelten, glastuinbouw en de fruitsector. Het merendeel van het personeel is nodig voor een periode van vier tot twaalf weken met een piek in augustus en september.

De zorgen over de beschikbaarheid van voldoende personeel zijn dit jaar groter dan andere jaren, stelt LTO. Vacatures zijn moeilijk in te vullen omdat de arbeidsmarkt in Nederland zeer krap is. Tegelijkertijd is de instroom van personeel uit andere Europese landen sterk verminderd.


De peiling laat volgens LTO ook zien dat werkgevers volop maatregelen nemen om hun bestaande personeel te behouden en nieuw personeel aan te trekken. Zij benutten platforms als seasonalwork.nl, de werkgeversservicepunten van het UWV in hun arbeidsmarktregio of ze maken gebruik van uitzendbureaus.

Ook kijken werkgevers nadrukkelijk naar extra beloningen bovenop de cao-afspraken. Voor de lange termijn kijken ze vooral naar meer automatisering en de inzet van robottechnologie.


Arbeidsmigratie

Een van de oplossingen waar LTO aandacht voor vraagt, is het verruimen van de arbeidsmigratie. Onder werkgevers ziet 40 procent dit als een kans. Een ruimhartiger en gerichte inzet van seizoenarbeiders uit landen buiten de EU helpt de werkgevers in de land- en tuinbouw en voorkomt dat producten niet geoogst kunnen worden, vindt LTO.

De bestaande regeling 'verblijfs- en werkvergunning seizoenarbeid voor de land- en tuinbouw' biedt een oplossing, vindt LTO. Al op korte termijn en voor het komende teelt- en oogstseizoen moet het daarmee mogelijk worden om, onder voorwaarden, seizoenarbeiders van buiten de Europese Unie in de land- en tuinbouw aan de slag te laten gaan.


Buurlanden

LTO stelt dat Nederlandse werkgevers op achterstand staan met onze buurlanden. 'In België heeft de overheid het al mogelijk gemaakt om mee te werken aan de instroom van werkenden uit landen van buiten de EU voor seizoenarbeid in de land- en tuinbouw. Ook Duitsland heeft een uitnodigend arbeidsmigratiebeleid om gericht tekorten op de arbeidsmarkt aan te pakken. Het is nu aan Nederland om snel stappen te zetten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer