Caring Farmers: maak de kleinschalige pluimveehouderij groot

Stichting Caring Farmers roept het ministerie van LNV op om de kleinschalige pluimveehouderij op te erkennen, stimuleren en eigen regelgeving te geven.

Caring+Farmers%3A+maak+de+kleinschalige+pluimveehouderij+groot
© Pieter Stokkermans

Dat doet de stichting, die natuurinclusieve kringlooplandbouw voorstaat, via een brief die zaterdag is verstuurd namens een groep aangesloten pluimveehouders.

'De kleinschalige pluimveehouderij moet groot worden. Dat klinkt een beetje raar, maar daarmee bedoelen we niet dat kleinschalige houderijen groter moeten worden, maar dat het hoog tijd is dat de kleinschalige pluimveehouderij erkenning, stimulering en eigen regelgeving krijgt', schrijft Caring Farmers.


Pilot

Ook wil de stichting dat deze tak, die geen eieren of vlees exporteert, wordt gezien als kans om zo snel mogelijk een pilot mee te starten voor vaccinatie tegen vogelgriep. Volgens Caring Farmers is het midden in een vogelgriep-, klimaat- en biodiversiteitscrisis duidelijk dat er wat moet gebeuren met de pluimveehouderij.

'In enkele maanden tijd zijn al meer dan een miljoen kippen en eenden vergast, maar ook wilde vogels en zoogdieren zijn massaal de klos. Na jarenlang hopen dat er de volgende winter geen vogelgriep komt, is die hoop vervlogen en is het hoog tijd voor een gedegen langetermijnbeleid.'


Kleinere kippenstapel

De (integrale) oplossing ligt volgens Caring Farmers bij een kleinere kippenstapel en robuustere dieren. 'Steeds meer boeren houden kippen in kleinschalige, (mobiele) huisvestingssystemen en het is tijd dat deze duurzame en innovatieve houderij als aparte tak wordt gezien met bijgaande passende regelgeving.'

Nu vallen deze houders volgens de organisatie met regelgeving steeds tussen wal en schip – tussen de hobbyhouder en de grootschalige gangbare houderij. Aparte regels zijn belangrijk, aldus Caring Farmers, om aan de ene kant dierenwelzijn en voedselveiligheid in deze groeiende tak te waarborgen en aan de andere kant de tak te laten floreren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer