Hoge Veluwe roept op tot bredere discussie over wolf

Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe roept op om de discussie over het nieuw te vormen wolvenbeleid breder te voeren en nieuw integraal onderzoek te laten doen door buitenlandse wetenschappers. Ze heeft hierover een brief gestuurd naar onder andere LNV-ministers Henk Staghouwer en Christianne van der Wal, het Interprovinciaal Overleg en BIJ12.

Hoge+Veluwe+roept+op+tot+bredere+discussie+over+wolf
© Unsplash

Het is volgens de stichting van groot belang dat het beleid stoelt op een afweging van alle (natuur)belangen. Een integrale landschaps- en ecosysteembenadering waarvan de de wolf deel uitmaakt, is daarbij essentieel.

De oproep volgt nadat de stichting de objectiviteit en de onafhankelijkheid in twijfel trok van het rapport van Wageningen Environmental Research 'De wolf terug in Nederland' dat in oktober verscheen. Dat rapport gaf antwoord op 25 onderzoeksvragen die het toekomstige beleid zullen beïnvloeden.


Wc-eendgehalte

Volgens Het Nationale Park De Hoge Veluwe is het rapport geschreven door uitgesproken voorstanders van de aanwezigheid van de wolf in Nederland. 'Daarnaast werd het rapport niet door een onafhankelijke wetenschappelijk expert gecontroleerd, maar door een directe collega van de hoofdauteur. Het zorgt voor een situatie waarin de slager zijn eigen vlees keurt en heeft daarmee een hoog wc-eendgehalte.'


Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft bovendien grote bedenkingen bij het kader, de gebruikte rekenmethoden en de onafhankelijkheid van het rapport.


Integrale benadering

'In de eerste plaats wordt in het rapport puur gekeken naar één enkel facet van natuur en landschap, zijnde de wolf. Dit terwijl beheer van soorten, habitats en landschappen vraagt om een integrale benadering van het ecosysteem. Beleid moet dan ook veel meer vanuit die brede kijk en visie worden opgesteld, anders ontstaat er een disbalans in het geheel. Dat is nu met de wolf, ondersteund door deze studie, ook aan de hand.'

In de tweede plaats vraagt de stichting zich af of er voldoende diepgravend onderzoek is gedaan naar onderliggende data, waarom slechts delen van geciteerde conclusies worden gebruikt en waarom verschillende (Europese) onderzoeken niet worden gebruikt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer