Dode wolf op vluchtstrook A67 gevonden

Op de vluchtstrook van de A67 ter hoogte van het Noord-Brabantse Ekenrooi, niet ver van Eindhoven, is maandagochtend vroeg een dode wolf gevonden. Vermoedelijk is het mannetje aangereden en om het leven gekomen, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Dode+wolf+op+vluchtstrook+A67+gevonden
© Vidiphoto

Rond middernacht kreeg Rijkswaterstaat een tip dat er een dode vos langs de snelweg zou liggen. 'Toen onze weginspecteur ging kijken trof ze er een dode wolf aan', aldus de woordvoerster. De wolf is meegenomen naar het Dutch Wildlife Health Center (DWHC) van Universiteit Utrecht voor verder onderzoek.

Ook Wageningen Environmental Research doet onderzoek, waarbij leeftijd, maaginhoud en conditie van het dier in kaart worden gebracht. Dit soort onderzoeken maken deel uit van het Interprovinciaal Wolvenplan. 'Daarin staat hoe we omgaan met de wolf en hoe aanrijdingen met wolven worden afgehandeld', aldus de woordvoerster. Medio februari is het onderzoek naar verwachting klaar.


Zevende keer

Het is de zevende keer dat er een wolf wordt doodgereden sinds het roofdier in 2019 in Nederland terugkeerde. Boerenbelangenorganisatie ZLTO vraagt zich af of Nederland 'met zijn hoge bevolkingsdichtheid en intensieve infrastructuur' geschikt is voor de wolf. Nog los van de schade aan landbouwhuisdieren, aldus de organisatie. Wolvenkenner Hugh Jansman van Wageningen University & Research denkt van wel, al zal het verkeer de belangrijkste doodsoorzaak voor wolven blijven, erkent hij. 'Maar dat hoeft een gezonde populatie niet in de weg te staan', zegt hij.

De Zoogdiervereniging wil dat er haast wordt gemaakt met maatregelen om de wolf te beschermen tegen verkeer. Dit jaar verschijnt naar verwachting een nieuw Interprovinciaal Wolvenplan met maatregelen om het roofdier, maar ook landbouwhuisdieren en mensen te beschermen.

DNA-onderzoek moet uitwijzen of de maandag doodgereden wolf een zwerver uit Duitsland was op zoek naar een nieuw territorium. Het kan ook gaan om de mannetjeswolf uit zuidelijk Europa, die sinds 2020 een territorium heeft afgebakend in de buurt van de plek van de aanrijding.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer