Britse landbouworganisaties dringen aan op varkenstop

De Britse landbouworganisaties National Pig Association (NPA) en National Farmers Union (NFU) dringen aan op een noodtop. De situatie op Britse varkensbedrijven is ronduit schrijnend en de crisis in de vleesverwerkende industrie escaleert. Maatregelen zijn nodig om de varkenssector in de benen te kunnen houden.

Britse+landbouworganisaties+dringen+aan+op+varkenstop
© Varkens Archief

De Britse zeugenstapel is in de afgelopen zes maanden met 10 procent gekrompen. De financiële malaise stapelt zich op en houdt te lang aan, stellen de NPA en de NFU. De voerprijzen zijn fors gestegen, terwijl de varkensprijzen te laag zijn.

Daarnaast verloopt de afzet van biggen en vleesvarkens allesbehalve soepel. Vanwege gebrek aan personeel bij slachterijen en vleesverwerkers kan het aanbod aan slachtrijpe vleesvarkens niet worden weggewerkt. Eind januari is er een slachtachterstand ontstaan van zo'n 170.000 vleesvarkens. Bovendien zijn de dieren die worden geslacht fors zwaarder geworden en krijgen varkenshouders behalve met een lage vleesprijs ook nog eens te maken met een gewichtskorting.


Gezonde dieren euthanaseren

Hierdoor is het aantal te zware varkens op met name zeugenbedrijven flink toegenomen en stapelen problemen met dierenwelzijn zich op. Deze welzijnsproblemen zijn op verschillende bedrijven verminderd door gezonde dieren te euthanaseren. Zoiets hakt erin bij varkenshouders, benadrukt de NPA. Volgens de organisatie is het niet te accepteren dat op deze manier gezond, hoogwaardig voedsel moet worden verspild. Bovendien levert zoiets flink wat mentale stress voor varkenshouders op.

De opstapeling van malaise heeft afgelopen half jaar gezorgd voor veel stoppende varkenshouders. Volgens de NPA worden er in het Verenigd Koninkrijk sinds medio 2021 ruim 30.000 zeugen minder gehouden. Deze krimp, waarvan het einde nog niet in zicht is, baart de NPA grote zorgen. 'Al deze factoren eisen een enorme tol van de mentale gezondheid van varkenshouders omdat de crisis elke week verergert. Er lijkt geen eind te komen aan de schrijnende situatie.'


Waken voor catastrofe

De NPA en de NFU roepen in een gezamenlijke brief aan het ministerie van Landbouw op om een noodtop te organiseren. Ze willen samen met de overheid en de hele varkensvleesproductieketen een uitweg zien te vinden. 'De crisis mag niet uitmonden in een catastrofe voor de varkenssector.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer