Steeds minder export voedingsproducten naar Verenigd Koninkrijk

In de periode van januari tot en met augustus dit jaar is er 8,1 procent minder vlees, zuivel, vis, groente en fruit geëxporteerd naar het Verenigd Koninkrijk dan in dezelfde periode in 2020. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Steeds+minder+export+voedingsproducten+naar+Verenigd+Koninkrijk
© Dirk Hol

In totaal werd in deze periode voor 2,2 miljard euro aan deze goederen het Kanaal over vervoerd. In totaal groeide de export (wereldwijd) van deze goederen juist met 5,4 procent. Dat betekent dat het aandeel van de export naar het Verenigd Koninkrijk afnam. Het exportaandeel van voedingsproducten naar het Verenigd Koninkrijk daalde van 8,7 naar 7,6 procent van de totale export. In 2015 was dit nog 11,5 procent.Er ging voor 193 miljoen euro minder aan voedingsproducten de grens over richting het Verenigd Koninkrijk ten opzichte van dezelfde periode in 2020. De helft van de export van voedingsproducten bestond uit groente en fruit. De waarde van de export van groente en fruit naar het Verenigd Koninkrijk bedroeg in de eerste acht maanden van dit jaar 1,1 miljard euro. Dat is 15 procent minder dan in 2015. De totale exportwaarde van groente en fruit, ook naar andere landen, steeg in deze periode 34 procent.


Vierde exportbestemming

Het Verenigd Koninkrijk is dit jaar de vierde exportbestemming voor Nederlandse voedingsproducten. Het land komt als exportbestemming na Duitsland, België en Frankrijk. In 2015 was het land nog de tweede exportbestemming. Voedingsproducten zijn, vanwege de houdbaarheid, afhankelijk van een snelle logistieke afhandeling.Andersom importeert Nederland ook minder voedingsproducten vanuit het Verenigd Koninkrijk. In de eerste acht maanden van dit jaar importeerden we voor 281 miljoen euro van deze producten uit dit land. Dat is bijna de helft minder dan in 2020.


Meer tomaten

Van alle verse en bederfelijke groente en fruit gaan er vooral veel tomaten, paprika's, komkommers, uien en peren naar het Verenigd Koninkrijk. Deze vijf producten waren goed voor ongeveer twee derde van de waarde van alle geëxporteerde verse groenten en fruit richting het Verenigd Koninkrijk. De exportwaarde van verse tomaten lag in de periode januari tot en met augustus 2 procent boven het niveau van 2020. Van de andere producten uit de top vijf gingen ging de exportwaarde wel achteruit.De exportwaarde van rundvlees halveerde, terwijl de exportwaarde van varkensvlees met ongeveer een kwart toenam. De export van kaas bleef met een waarde van 68 miljoen euro iets onder het niveau van 2020. Sinds januari van dit jaar maakt het Verenigd Koninkrijk geen onderdeel meer uit van de interne markt van de Europese Unie. Daardoor zijn er langere transporttijden, door meer controles en papierwerk. Zo zijn er gezondheidscertificaten nodig.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer