'Afsluiten en doorzetten'

De eerste maand van het nieuwe jaar is gelukkig alweer voorbij. De laatste maanden van 2021 en het begin van 2022 ben ik meer dan ooit bezig met onze financiële situatie. Door de slechte biggenprijzen hakt het er bij ons flink in.

%27Afsluiten+en+doorzetten%27
© Laurens Eggen

Juist net in 2021 hebben we geïnvesteerd in een nieuwe zeugenlocatie. Hierin hebben we onze financiële reserves gestopt. De insteek van deze nieuwe locatie was om meer biggen te gaan verkopen, wat in deze tijden niet de beste keuze is geweest.

In oktober hebben we een gesprek met de bank gehad met als resultaat een overbruggingskrediet. Hiermee loop ik ook weer tegen het plafond aan.

Waar ik in het begin met lood in mijn schoenen leveranciers belde om te melden dat ik hun factuur niet op tijd kon betalen en wat we hierover konden afspreken, bleek al snel dat het merendeel van hen het waardeerde dat ik dit ter sprake bracht. Ik vond dat plezierig en motiverend.

Helaas heeft de biggenprijs nog niet de gehoopte snelheid en hoogte behaald

Karin van Ass, varkenshouder in Venray

Helaas heeft de biggenprijs nog niet de gehoopte snelheid en hoogte behaald en verwacht ik nog twee maanden selectief mijn rekeningen te betalen. Ik ben nu nog in afwachting van de uitkering van de Tegemoetkoming Vaste Lasten en waterschade. Dat zou ook weer een beetje werkruimte geven.

De laatste jaren hebben wij ons mengvoer door voorinkoop gekocht. Deze verloopt weer bijna. Daarom zijn we bezig om ons te informeren over een nieuwe voorinkoop. Wat hierbij spannend kan worden, is de onrustige situatie in Oekraïne. Oekraïne wordt ook wel de nieuwe graanschuur van Europa genoemd. Dit kan bij een oorlog flinke impact hebben op de voerprijzen.

In januari wordt het voorgaande boekjaar afgesloten en kijken we terug wat dat jaar ons heeft gebracht. Helaas werden onze zeugen in 2021 besmet met een griepvirus waar ook nog een APP-besmetting overheen ging. Dit virus ging daarna van de zeugen over op de biggen met als gevolg een hoge uitval en slechtere technische resultaten.

Toch blijf ik positief en verwacht ik op korte termijn een prijsstijging in de biggen, waardoor we minimaal weer de kostprijs van het big betaald krijgen. In de afgelopen jaren zat de biggenprijs in week 10 rond de 50 euro. Ik ga ervan uit dat dit perspectief ons weer de goede richting geeft.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer