'Kleed u goed aan, de politieke wind blijft waaien'

Het is geen warm zomerbriesje uit het zuiden dat er waait in het landbouwklimaat van 2021. Het is een kille, gure westenwind, die van tijd tot tijd ijzige stortbuien meebrengt.

%27Kleed+u+goed+aan%2C+de+politieke+wind+blijft+waaien%27
© Han Reindsen

Het is de week van de Tweede Kamerverkiezingen. De uitslagen zullen nu wel bekend zijn en niet veel afwijken van de peilingen. Want die zijn de laatste tijd net zo vast als die westenwind.

In de politieke strijd van 2021 stonden landbouw en natuur hoog op de agenda, met als inzet de vragen met hoeveel procent de veestapel zou moeten krimpen en of dit alleen vrijwillig moet gebeuren. Vragen die synoniem staan voor hoe partijen omgaan met de hele agrarische sector.

Het gaat alleen in stapjes, sector voor sector, onderdeel voor onderdeel. Eigenlijk net als bij een grote bv die moet bezuinigen, met happen die net groot genoeg, zodat het morrend wordt geslikt door het personeel zonder te stikken. Verdeel en heers. Wat op het menu staat, is geen verrassing, maar het zijn de regeringspartijen die bepalen hoe snel u moet kauwen.

Wat op het menu staat, is geen verrassing, maar het zijn de regeringspartijen die bepalen hoe snel u moet kauwen

Hilko Bos, akkerbouwer in Oldehove

Zo las ik op nos.nl het bericht met de titel 'Einde lijkt in zicht voor huidige kalvermesterij in Nederland'. Dat was weer zo'n grote hap. Nu moet je als ondernemer met tegenslagen om kunnen gaan en dat heeft u waarschijnlijk van jongs af aan geleerd. Zeker als je werkt met planten en dieren gaat het niet altijd zoals je wilt.

Vanmorgen lag een van de twee kippen van onze kinderen dood in het hok. Over halvering van de veestapel gesproken. Tranen van verdriet, want er gaat letterlijk geen dag voorbij dat onze kinderen de dieren niet met plezier verzorgen. Maar dit hoort erbij.

Binnenkort komt er weer een nieuwe kip en gaan we weer door. Zo hoop ik dat u flexibel genoeg bent om uw onderneming tussen alle uitdagingen door te laveren. Vallen, opstaan en weer doorgaan. Ook als het stormt.

Dat doet me denken aan onze tuinman. Een echte doorzetter, hij werkt altijd keihard. Weer of geen weer. Zijn motto? Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel.

Met die wijsheid wil ik afsluiten met een welgemeend advies. Want hoewel de windkracht wordt bepaald door de formatie, de windrichting staat vast. En daarom: kleed u goed aan, het blijft voorlopig guur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / -5°
  10 %
 • Donderdag
  5° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  10 %
Meer weer