Zorgen glastuinbouw over tekort Russisch gas

Glastuinbouw Nederland maakt zich zorgen over de mogelijkheid dat Rusland besluit de gaskraan naar Europa dicht te draaien in het conflict met Oekraïne. Als een gastekort ontstaat in Nederland, kan het kabinet beslissen grootverbruikers en industrie af te sluiten.

Zorgen+glastuinbouw+over+tekort+Russisch+gas
© Han Reindsen

Volgens Alexander Formsma, beleidsspecialist Energie & Klimaat bij Glastuinbouw Nederland, is nog onduidelijk hoeveel glastuinders worden geraakt. Het kabinet bereid een 'afschakelplan' voor. Dat moet duidelijk maken hoeveel glastuinbouwlocaties worden aangemerkt als grootverbruiker.

'Naar verwachting gaat het vooral om industriële bedrijven en vallen de meeste glastuinders erbuiten', benadrukt Formsma. 'Niettemin vinden we de ontwikkelingen zorgwekkend en willen we zo snel mogelijk weer in overleg met het ministerie van Economische Zaken.'

In recente gesprekken met de verantwoordelijke ambtenaar heeft Glastuinbouw Nederland duidelijk gemaakt dat een afsluiting van het gasnet voor glastuinders een ramp zou betekenen. 'Zij zijn hiervoor niet verzekerd, wat grote financiële gevolgen met zich meebrengt', aldus Formsma. 'Anders dan in de industrie leggen glastuinders hun productieproces niet even stil, om de simpele reden dat ze levend goed in kassen hebben staan.'

Een bijkomend probleem is dat veel elektriciteit wordt gemaakt met gas. 'Als er een gastekort is wil je één ding voorkomen, en dat is dat het elektriciteitsnet ook plat komt te liggen', stelt Formsma. Hij wijst erop dat grote glastuinbouwlocaties met hun warmtekrachtkoppelingsinstallaties een belangrijke rol spelen bij het draaiende houden van dat elektriciteitsnet.

Liquiditeitsproblemen

De Russische dreiging komt bovenop de aanhoudende hoge gasprijzen die voor liquiditeitsproblemen zorgen onder glastuinders. Tweede Kamerleden van het CDA hebben hier donderdag vragen over gesteld aan de verantwoordelijke ministers Rob Jetten (Klimaat en Energie), Henk Staghouwer (LNV) en Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat).

De oppositieleden maken zich bovendien zorgen over de vele duurzame energieprojecten in de glastuinbouw die gevaar lopen door de hoge gasprijzen. Het CDA dringt aan op een spoedige oplossing.

Eerder deze week riep Geothermie Nederland het kabinet op tot actie om de hoogte van de subsidies vanuit de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie los te koppelen van de gasprijs. Die koppeling zorgt ervoor dat ook succesvolle, duurzame aardwarmteprojecten dit jaar noodgedwongen zullen worden stilgezet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer