Stopzetting Gronings gas heeft nauwelijks effect op glastuinbouw

Het kabinet wil dat er veel eerder dan gepland een eind komt aan de gaswinning in Groningen. 'Voor de glastuinbouw heeft dit nauwelijks gevolgen', stelt Rob van der Valk, beleidsspecialist Energie & Klimaat bij Glastuinbouw Nederland op de website van Glastuinbouw Nederland.

Stopzetting+Gronings+gas+heeft+nauwelijks+effect+op+glastuinbouw
© Koen van Wijk

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat noemt half 2022 als het moment dat er een einde komt aan de gaswinning in Groningen, terwijl er eerder nog sprake was van 2030. De bewindsman zegt verder dat de gaswinning volgend jaar al onder het 'veilige niveau' van 12 miljard kubieke meter komt, namelijk 11,8 miljard kuub in plaats van de eerder gedachte 15,9 miljard kuub.

Onder druk van de aardbevingen in Groningen gaan er steeds meer stemmen op om eerder te stoppen. De Tweede Kamer riep het kabinet vlak voor de zomervakantie op de winning zo snel mogelijk onder de 12 miljard kuub te brengen. Op dat niveau is het risico op aardbevingen volgens het Staatstoezicht op de Mijnen aanvaardbaar.

Weersomstandigheden

Eerder heeft Van der Valk namens Glastuinbouw Nederland een analyse gemaakt van te nemen maatregelen om te komen tot een volledige uitfasering van de gaswinning in Groningen. Daar kwam destijds al uit naar voren dat met warme winters vanaf 2022 geen Gronings gas meer nodig is.

Wiebes maakt nu bekend dat de verwachting is dat dit in 2022 inderdaad het geval is, tenzij er sprake is van streng winterweer. 'Kortom, er wordt een afhankelijkheid van de weersomstandigheden genoemd als uitzonderingsregel', constateert Van der Valk.

Extra maatregelen

Dat de minister nu vrij zeker is van de haalbaarheid zal, naar zijn mening, te maken hebben met extra genomen maatregelen in combinatie met de inschatting dat kouder winterweer niet zo aannemelijk is. 'Uit informatie blijkt dat de fysieke levering van aardgas voor huishoudens en bedrijven niet in gevaar zal komen. De leveringszekerheid blijft gewaarborgd', verzekert Van der Valk.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer