Gaskraan Groningerveld verder dichtgedraaid

De gaswinning uit het Groningerveld wordt verder verlaagd naar 10 miljard kubieke meter per jaar. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Gaskraan+Groningerveld+verder+dichtgedraaid
© Conanil

In een gemiddeld jaar is er vanaf zomer 2022 geen gaswinning meer nodig uit het Groningenveld. Daartoe besloot het kabinet al eerder om de oorzaak van de aardbevingen aan te pakken.

Nu blijkt dat er dit jaar een verdere verlaging van de winning mogelijk is: van de verwachte 11,8 miljard kubieke meter dit jaar naar 10 miljard kubieke meter per jaar. Dit komt doordat een nog hogere stikstofinzet wordt gehaald. De gasopslag Norg kon bovendien nog verder kon worden verruimd, maar ook de zachte winter speelt een rol.

Verlagen gaswinning

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) adviseert een winning onder de 12 miljard kubieke meter in een gemiddeld jaar. Het kabinet blijft zoeken naar verdere mogelijkheden om de gaswinning te verlagen.

Dit jaar kan de winning in het huidige gasjaar inderdaad nog verder beperkt worden, onder meer door hogere inzet van stikstof. Het bijmengen van stikstof maakt van hoogcalorisch gas het voor consumenten en industrie geschikte laagcalorische gas.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer