Van der Tak ontkent inhoudelijke bemoeienis met FresQ-subsidie

LTO Nederland-voorzitter Sjaak van der Tak had geen inhoudelijke bemoeienis met de zaak rond een Europese subsidie voor telersorganisatie FresQ. Wel bracht hij een uitnodiging over aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor een gesprek over de kwestie.

Van+der+Tak+ontkent+inhoudelijke+bemoeienis+met+FresQ%2Dsubsidie
© Thierry Schut

Van der Tak reageerde donderdag met een verklaring op een artikel in het Financieele Dagblad (FD). Daarin wordt gesteld dat hij heeft bemiddeld tussen het ministerie en de broers Cor en Dirk van der Kaaij, eigenaren van het tomatenbedrijf RedStar. Zij zijn verdachten in een fraudezaak rond ten onrechte uitgekeerde subsidies aan telersorganisatie FresQ waarin zij een belangrijke rol vervulden.

FresQ vroeg in 2017 faillissement aan toen bleek dat er een vordering lag van ten onrechte uitgekeerde Europese subsidies in het kader van de gemeenschappelijke marktordening (GMO). De subsidie werd destijds ingetrokken, omdat FresQ niet voldeed niet aan de voorwaarden.

Het is het ministerie van LNV niet gelukt het bedrag van 52,6 miljoen euro terug te vorderen. Het FD schrijft dat Van der Tak bij het ministerie heeft bemiddeld voor de broers Van der Kaaij. De krant baseert zich daarbij op app-berichten van de LTO-voorzitter aan Cor van der Kaaij.

Geen inmenging

Van der Tak ontkent dat hij daarmee een bemiddelende rol had. 'Red Star heeft aan mij gevraagd een uitnodiging voor een gesprek aan het ministerie over te brengen. Hierover heb ik op ambtelijk niveau in 2021 enkele keren contact gehad. Ik heb daarbij geen inhoudelijke inmenging gehad en slechts de wens tot een gesprek tussen overheid en belanghebbenden overgebracht. Ik heb me derhalve ook buiten de vraag willen houden wat een 'correcte afhandeling' van de kwestie is, omdat er dan juist inhoudelijke bemoeienis zou zijn.'

Het app-contact met Van der Kaaij wordt door de LTO-voorzitter bevestigd. 'Deze app is meer als update bedoeld en kan mijns inziens lastig gekwalificeerd worden als inhoudelijke inmenging. Toch begrijp ik dat ik het voor de beeldvorming beter niet had kunnen doen. Ondanks mijn zuivere bedoelingen heb ik besloten om me vanuit mijn huidige functie en rol bij LTO Nederland niet meer met deze kwestie in te laten.'

Tien jaar terug

De terugvordering van de GMO-subsidies gaat meer dan tien jaar terug. Het zorgde destijds voor veel onrust in de land- en tuinbouw, omdat ondernemers verplichtingen waren aangegaan voor meerjarige investeringstrajecten. Ze werden echter geconfronteerd met subsidievereisten die lopende het traject veranderden. Dat resulteerde er onder meer in dat ondernemers afzagen van subsidies uit vrees voor een eventuele latere terugvordering.

Van der Tak kreeg al met die zorgen van ondernemers te maken toen hij burgemeester was van gemeente Westland. 'De impact was en is immers breed; tot op de dag van vandaag zijn ondernemers terughoudend met het aanvragen van deze subsidie.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer