College van Beroep vindt FresQ geen producentenorganisatie

Telersvereniging FresQ wordt terecht niet erkend als producentenorganisatie voor groente- en fruittelers. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven besloot dinsdag de eerdere intrekking in stand te houden.

College+van+Beroep+vindt+FresQ+geen+producentenorganisatie
© Nieuwe Oogst

Door de uitspraak komt FresQ definitief niet in aanmerking voor ruim 22 miljoen euro aan landbouwgeld van de Europese Unie (EU). De erkenning is namelijk nodig voor het ontvangen van Europese steun op grond van de gemeenschappelijke marktordening.

Volgens de rechter kan FresQ 'grove nalatigheid' worden verweten, omdat het zich niet hield aan de erkenningscriteria, zoals het bundelen van de verkoop van de gehele productie.

Onevenredig

Een van de telers profiteerde volgens de rechter 'onevenredig' veel van het samenwerkingsverband. Deze teler oefende als bestuurder van FresQ ook invloed uit op de producentenprijzen en het verdelen van het geld uit Brussel.

Volgens de rechter had geen van de andere telers zicht op wat er gebeurde. FresQ is overigens in liquidatie.

Terugvorderen

Nederland stapte eerder tevergeefs naar de Europese rechter om het besluit van Brussel om het EU-landbouwgeld terug te vorderen terug te draaien. FresQ zou het geld onder meer hebben gebruikt voor het bedrukken van verpakkingen. Daarvoor waren de subsidies niet bedoeld, vond het dagelijks bestuur van de EU.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer