Natuurlijke bestrijding tabakstrips onderzocht in prei en uien

Tabakstrips richt in Nederland veel schade aan in de prei- en uienteelt. Door komend seizoen op meerdere locaties in het midden en zuidoosten van het land veldproeven te doen, hopen onderzoekers meer duidelijkheid te krijgen over het monitoren van tripspopulaties en het effect van verschillende beheersmaatregelen.

Natuurlijke+bestrijding+tabakstrips+onderzocht+in+prei+en+uien
© Twan Wiermans

De publiek-private samenwerking 'Robuust telen met biodiversiteit' heeft een literatuurstudie uitgevoerd over tabakstrips. De veldproeven zijn het vervolg van dit onderzoek. Betrokken partijen van het onderzoek zijn het Louis Bolk Instituut, Brancheorganisatie Akkerbouw, Agrifirm en CZAV.

Tabakstrips heeft veel natuurlijke vijanden zoals sluipwespen, zweef- en gaasvliegen, lieveheersbeestjes, spinnen, kortschildkevers en mijten. Het is daarom belangrijk om een teeltsysteem te ontwikkelen waarbij deze soorten een stabiele en voldoende grote populatie kunnen voortbrengen.


Organische stof

Wanneer de bodem voldoende organische stof bevat en permanente landschapselementen aanwezig, zijn wordt een positieve invloed op natuurlijke vijanden verwacht. Verder zou het verruimen van het bouwplan met rustgewassen en bloeiende gewassen een goede bijdrage kunnen leveren. Hetzelfde geldt voor de inzet van bodembedekking, groenbemesters en bloeiende akkerranden.

In het rapport wordt aanbevolen om de inzet van breedwerkende chemische bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk te beperken. Voor de bestrijding van tabakstrips is een aantal chemische middelen beschikbaar. Nu wordt de populatiegroei in Nederland gevolgd met blauwe vangplaten en door te scouten in het gewas. Er is nog geen eenduidige richtlijn gevonden voor de hoeveelheid trips die mag worden aangetroffen voordat ingrijpen noodzakelijk is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer