Nepluvi: veel minder mensen ziek van zoönosen door corona

Veel minder mensen zijn in 2020 ziek geworden van een door dieren overgedragen zoönose. Grootste reden hiervan is de coronapandemie. Mensen hebben meer aandacht voor hygiëne en maken minder contact en reisbewegingen.

Nepluvi%3A+veel+minder+mensen+ziek+van+zo%C3%B6nosen+door+corona
© Agrifirm

'Vanuit de Nederlandse pluimveesector wordt al lange tijd ingezet op de terugdringing van zoönosen als campylobacter en salmonella. Dat is goed gelukt', meldt algemeen secretaris Mark den Hartog van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi).

De afgelopen decennia is het aandeel salmonellapositieve koppels in Nederland sterk gedaald van tientallen procenten naar slechts enkele procenten. Ook is het aandeel campylobacterpositieve koppels dat in Nederland wordt geslacht sterk gedaald. 'Daarbij is dus ook het aantal humane ziektegevallen sterk gedaald. Dit laatste komt vooral door factoren die niet te linken zijn aan de (pluim)veehouderij', weet Den Hartog.

Belangrijkste oorzaak dat mensen minder vaak ziek worden van een zoönose is volgens de algemeen secretaris van Nepluvi de coronapandemie. Mensen maken minder reisbewegingen, er is minder onderling contact en de hygiëne is beter.


Varkensvlees

Den Hartog vindt ook dat het aandeel van pluimvee in zoönosen vaak wordt overschat. Voor wat betreft Salmonella-infecties blijkt uit het RIVM-rapport 'Staat van de Zoönosen 2020' dat slechts 7 procent van de humane besmettingen te relateren is aan kippenvlees en 23 procent aan eiproducten. Grootste bron van Salmonella besmettingen is varkensvlees met 38 procent. Het aantal Salmonella-infecties is daarbij in 2020 door de betere hygiëne flink gedaald ten opzichte van 2019.

Ook zijn veel besmettingen reisgerelateerd. De algemeen secretaris van Nepluvi vindt het bijzonder om te zien dat door corona de invloed van de mens zeer groot is gebleken. Door hygiëne en minder reizen zou er een reductie in humane besmettingen zijn van maar liefst 30 tot 50 procent. 'Dat is de afgelopen decennia nog nooit voorgekomen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer