Rechtbank trekt zes dagen uit voor handhavingszaken boeren Overijssel

Rechtbank Overijssel heeft zes dagen nodig voor in totaal 33 handhavingszaken tegen Overijsselse boeren. Het gaat om PAS-melders, die volgens milieuactiegroep Mobilisation for the Environment (MOB) onterecht een natuurvergunning kregen of zonder vergunning beweiden en bemesten.

Rechtbank+trekt+zes+dagen+uit+voor+handhavingszaken+boeren+Overijssel
© Persbureau Noordoost

Vierhonderd bedrijven, waarvan het overgrote deel agrarisch, zouden tussen 2015 en 2019 ten oprechte een natuurvergunning hebben gekregen ten tijde van het Programma Aanpak Stikstof (PAS). MOB had de provincie al eerder aangespoord hierop te gaan handhaven, iets wat de provincie tot nu toe altijd heeft geweigerd.

In totaal heeft MOB vijftig handhavingsverzoeken neergelegd bij Gedeputeerde Staten. In zeker 33 van deze gevallen wil het Overijsselse provinciebestuur niet handhaven, waardoor de zaak nu bij de rechter ligt. Maandag 31 januari en dinsdag 1 februari staan elf zaken op de rol die gaan over verstrekte natuurvergunningen voor uitbreidingen van bedrijven. Op 10 en 14 februari staan er tien zaken gepland over het beweiden en bemesten zonder vergunning, wat volgens MOB wel nodig is.

Ten slotte zijn er twaalf zaken op 23 en 24 februari over het weigeren van de provincie om op te treden tegen de PAS-melders.

Vorige week bepaalde de Raad van State nog dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de bedrijfsgegevens van alle PAS-melders moet openbaren. Ook die zaak was aangespannen door MOB. Daarover zei minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) direct al dat er niet gehandhaafd gaat worden bij deze PAS-melders.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer