'Op PAS-melders wordt terecht niet gehandhaafd'

Als Johan Vollenbroek met zijn milieuorganisatie MOB gaat aandringen op handhaving van PAS-melders, trekt hij aan het kortste eind. Handhavingsverzoeken worden niet ingewilligd. Dat maakte stikstofminister Christianne van der Wal donderdag bekend. Volgens de minister is er zicht op legalisatie, handhaving zou daarom buitensporig zijn.

%27Op+PAS%2Dmelders+wordt+terecht+niet+gehandhaafd%27
© Dirk Hol

Het is goed dat de minister stevig stelling neemt en tegelijkertijd het minste wat de 3.500 PAS-melders van haar mogen verwachten.

Het is natuurlijk ongelooflijk schrijnend hoe onzeker de boeren met een PAS-melding zich moeten voelen als binnenkort ook hun adresgegevens op straat komen te liggen. Dit op last van de Raad van State die deze week hiertoe besloot.

Onder de PAS-melders zijn veel jonge boeren. Ze zijn sinds 2019 plots illegaal geworden zonder daar zelf schuldig aan te zijn. Tussen 2015 en 2019 gold dat binnen het Programma Aanpak Stikstof (PAS) geen vergunning nodig was, mits het ging om een kleine uitbreiding van het bedrijf met een beperkte stikstofuitstoot.

Hopelijk komt Van der Wal ook snel met die uitleg

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Dit zijn dus niet de bedrijven die behoren tot de categorie 'grote vervuiler'. Toch vindt Vollenbroek het nodig alle gegevens van deze bedrijven inclusief locatie openbaar te hebben. Uit principe, zo stelt hij stijfkoppig. Want de eerdere landbouwminister Carola Schouten had de groep PAS-boeren proberen te beschermen door de adressen achter te houden.


Het is daarom zaak dat de nieuwe minister serieus vaart maakt met de legalisatie. In haar verklaring stelt ze daadkrachtig alles op alles te zetten om de vergunningen van de circa 3.500 veehouders zo snel mogelijk op orde te krijgen. De grote vraag is hoe.

De coalitiepartijen hebben afgesproken dat eerst stikstofruimte moet worden gewonnen om de PAS-melders te kunnen legaliseren. Die ruimte komt vanuit de gebiedsgerichte aanpak. En laten dat nu net geen processen zijn waar op korte termijn concrete antwoorden van te verwachten zijn. Hopelijk komt Van der Wal daar wel snel mee.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer