Rechtbank vernietigt natuurvergunning van Rendac

De rechtbank Oost-Brabant heeft de natuurvergunning van destructiebedrijf Rendac uit Son en Breugel vernietigd. De vergunning is volgens de rechter in strijd met de Europese Habitatrichtlijn. Het is opnieuw een tik op de vingers voor provincie Noord-Brabant. In december werd ook al de vergunning voor de Amercentrale vernietigd.
PAS-vergunning

Rechtbank+vernietigt+natuurvergunning+van+Rendac
© Nieuwe Oogst

In die zaak heeft de provincie hoger beroep ingesteld. In de uitspraak over Rendac komt de rechtbank dus tot dezelfde conclusie als in de uitspraak over de Amercentrale. De rechtbank geeft de provincie daarom geen herstelmogelijkheid maar draagt de provincie op om binnen zes maanden na deze uitspraak een nieuw besluit te nemen op de aanvraag van het bedrijf.


Rendac verwerkt dierlijk restmateriaal en dode dieren, onder andere in verbrandingsinstallaties. In januari 2020 diende het bedrijf een aanvraag in voor een vergunning waarmee zij onder meer een thermische naverbrander en een nieuwe, ter vervanging van de oude, biogasmotor willen realiseren. De provincie verleende die natuurvergunning in oktober 2020.

Bij de vergunningverlening heeft de provincie de aanvraag vergeleken met een eerdere natuurvergunning uit 2017. Deze vergunning was verleend met het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Deze PAS-vergunning bood ruimte voor een grotere stikstofuitstoot dan het bedrijf feitelijk uitstootte. Verschillende (Brabantse) natuurorganisaties zijn het niet eens met de verlening van de nieuwe natuurvergunning en stapten naar de rechter. Het gaat om de Brabantse Milieufederatie, Milieuwerkgroep Kempenland, Mobilisation for the Environment (MOB) en Vereniging Leefmilieu.In de verleende vergunning van 2020 hield de provincie er rekening mee dat een eerder vergunde vetmotor en een Warmte Kracht Centrale (WKC)-installatie niet zijn gerealiseerd. Deze beide onderdelen zijn wel vergund in de PAS-vergunning uit 2017.


Salderen

De rechtbank is van oordeel dat de provincie niet zomaar met deze onderdelen mocht salderen omdat beide onderdelen in de eerdere PAS vergunning-niet passend zijn beoordeeld. De rechtbank kan niet vaststellen of beide onderdelen in het verleden (voor de PAS-vergunning) al wel passend zijn beoordeeld. Mede daarom is de vergunning volgens de rechtbank verleend in strijd met de Habitatrichtlijn en wordt de vergunning vernietigd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer