LTO Noord: wie onderhoudt straks het wildraster bij Dieren?

Het wildraster tussen Dieren en Loenen is hevig aan vervanging toe. De provincie wil de aanleg van een nieuw raster betalen, maar wie is straks verantwoordelijk voor het onderhoud?

LTO+Noord%3A+wie+onderhoudt+straks+het+wildraster+bij+Dieren%3F
© Sjef Prins

De zwijnen lopen dwars door het in 1969 aangelegde wildraster heen, zegt Wilco Nieuwenhuis, bestuurslid van LTO Noord-afdeling Zuidoost-Veluwe. 'Het is een grote puinhoop, het gaas is op sommige plekken afgerot tot op de grond. Boeren en burgers ondervinden schade aan gewassen en tuinen.'

De afdeling van Nieuwenhuis heeft zich ervoor ingezet om te komen tot een opknapbeurt van het raster, dat zich over een lengte van 4 kilometer uitstrekt. 3 kilometer daarvan bevindt zich op grond van Natuurmonumenten, de laatste kilometer ligt op particuliere grond, waaronder ook landbouwpercelen.


18.000 euro per kilometer

De provincie heeft aangegeven een nieuw wildraster neer te willen zetten, wat 18.000 euro per kilometer gaat kosten. Nieuwenhuis: 'Wat vervolgens tegenvalt, is dat de eigenaren van de ondergrond opdraaien voor de onderhoudskosten. Een aanliggende boer heeft daar belang bij en zal dat graag doen, maar particulieren die zelf niet direct negatieve gevolgen ondervinden, zullen een stuk minder happig zijn op onderhoud.'

Nieuwenhuis vreest dat particulieren die een beschadigd stuk raster niet vervangen, in de toekomst aansprakelijk kunnen worden gesteld door derden die faunaschade ondervinden doordat wilde zwijnen een doortocht is geboden. Nieuwenhuis: 'Het is door het provinciebestuur vastgesteld beleid dat het onderhoud bij de grondeigenaar ligt, maar het lijkt me verstandig daar nogmaals naar te kijken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

Meer weer