LTO Noord: maak bezwaar tegen vergoedingen faunaschade Noord-Holland

LTO Noord en Boeren in Actie roepen agrarisch ondernemers op bezwaar te maken tegen de beschikkingen voor de geleden faunaschade in Noord-Holland. Met name het verhoogde eigen risico van 5 naar 20 procent is volgens de landbouworganisatie onrechtvaardig.

LTO+Noord%3A+maak+bezwaar+tegen+vergoedingen+faunaschade+Noord%2DHolland
© Vidiphoto

Uitvoeringsorganisatie BIJ12 verstuurt momenteel de 'Beslissing op de aanvraag tegemoetkoming faunaschade'. De gedupeerde ondernemers hebben daarna zes weken de tijd om bezwaar aan te tekenen.

De landbouworganisaties bereiden een modelbezwaarschrift voor, maar moedigen ondernemers aan om daar ook individuele ervaringen aan toe te voegen. 'Dat is cruciaal om een gedegen dossier op te bouwen', stelt beleidsadviseur Ard Mooij van LTO Noord. Die individuele uitwerkingen kunnen ook leiden tot voorbeeldcasussen die aan de Hoor- en adviescommissie van BIJ12 kunnen worden voorgelegd.


Verzet van sector

De agrarische sector heeft zich vanaf het eerste moment verzet tegen de verhoging van het eigen risico. Het steekt Albert Hooijer, provinciaal themahouder fauna van LTO Noord, dat de provincie deze wijziging heeft doorgevoerd als stimulans voor ondernemers om meer aan schadepreventie te doen. 'Zeker aangezien de ganzenpopulatie in onze provincie maar niet afneemt.'


Volgens Hooijer houdt de provincie zich niet aan eerdere bestuurlijk afspraken. 'De schade zou worden vergoed totdat de populatie is teruggebracht naar het niveau van 2005. Nu worden de problemen elk jaar groter. In 2021 komt de schade waarschijnlijk hoger uit dan de 9 miljoen euro van vorig jaar.'

En dat is niet aan de nalatigheid van de ondernemers te wijten, meent Hooijer. 'Door allerlei beperkende regels in de uitvoering kunnen grondgebruikers onvoldoende aan schadebestrijding doen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer