Wilde zwijnen doen zich te goed aan mais bij Engbertsdijksvenen

Er zijn jaren dat Landbouwbedrijf Ormel in het Overijsselse Bruinehaar tussen de 20.000 en 30.000 euro schade heeft in de mailpercelen aan de rand van natuurgebied Engbertsdijksvenen. Vooral de populatie wilde zwijnen maakt dankbaar gebruik van het voedsel net buiten dit Natura 2000-gebied.

Coen Ormel vliegt regelmatig met zijn drone over de percelen mais en aardappelen om een inschatting te kunnen maken van de schade die dassen, maar vooral ook wilde zwijnen aanrichten. 'Ze pakken zowel de korrels vlak na het zaaien en de rijpe kolven aan het einde van het groeiseizoen. Het is elk jaar weer de vraag waar ze de grens van het natuurgebied overgaan om zich te goed te doen aan de mais.'

De schade aan de gewassen wordt getaxeerd en na aftrek van een eigen risico door provincie Overijssel uitbetaald. Daar moet Ormel wel iets voor doen. 'We moeten maatregelen treffen om de varkens buiten de percelen te houden. Door het plaatsen van bijvoorbeeld stroomdraden, maar de biggen kunnen er onderdoor. De rest volgt gewoon. Dat werkt dus niet.'


Groeiende populatie

LTO Noord is samen met alle betrokken partijen in gesprek met provincie Overijssel om onder meer de vergoeding voor wildschade voor boeren de komende jaren te waarborgen. 'Het gaat natuurlijk om veel geld, vooral in gebieden met veel ganzen. Die hebben we hier gelukkig niet, maar we zien dat de zwijnen steeds verder buiten het natuurgebied hun voedsel zoeken.'

Wellicht heeft dat te maken met het feit dat de populatie groeit, geeft Ormel aan. 'Er wordt gejaagd net buiten de Engbertsdijksvenen, maar of dat afdoende is om de wildstand in de hand te houden, dat weet ik niet.' Provincie Overijssel is vooralsnog niet van plan een actief nulstandbeleid te voeren in dit gebied tussen Sibculo en Bruinehaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
Meer weer