Inwoners Deil rooien perenbomen voor eigen kachel

Vrienden, kennissen en personeel van fruitteler Leendert van Wijk uit het Betuwse Deil zagen deze weken dertig jaar oude perenbomen om. Zij nemen het hout mee voor hun eigen kachels.

Inwoners+Deil+rooien+perenbomen+voor+eigen+kachel
© William Hoogteyling

Voor de teler is het rooien van de bomen op 1,3 hectare door de dorpsbewoners een win-winsituatie. 'Ik houd zelf niet zo van zagen. Nu gebeurt het door mensen die er lol in hebben en het hout goed kunnen gebruiken, terwijl het mij niets kost. Ik krijg er een bos bloemen of vleespakket voor terug. Zo is iedereen blij.'

De bomen, onder andere Conference, maken plaats voor appelbomen. 'In april plant ik Wellant-bomen. Deze appel is erg lekker en de prijs is goed. Dat was voor mij de hoofdreden om met dit ras te beginnen.'

Volgens Van Wijk ligt Wellant nog weinig in de schappen in de Nederlandse winkels. 'Alleen bij speciaalzaken. In Duitsland is de appel vooral populair.' De teler teelt 16 hectare peren en 5 hectare appels. Hij zet zijn fruit af richting Fruitmasters.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer