LTO roept nieuwe ministers op met de sector te werken

LTO Nederland roept ministers Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) op om de komende jaren met de sector aan de slag te gaan. Steun vanuit het veld is voor het slagen van het regeringsbeleid onontbeerlijk, vindt LTO.

LTO+roept+nieuwe+ministers+op+met+de+sector+te+werken
© Dirk Hol

LTO-voorzitter Sjaak van der Tak en algemeen directeur Hans Van den Heuvel hebben beide ministers schriftelijk de felicitaties overgebracht. Zij wijzen in deze brief ook op de uitdagingen die de agrarische sector voor de kiezen krijgt. Verder vragen ze aandacht voor de frustratie die leeft bij veel boeren en tuinders over het gevoerde beleid en het verdienvermogen dat onder druk staat.Ook stellen ze dat Nederland 'aan de vooravond staat van een ongekend grote transitie in de inrichting van het land'. 'Het coalitieakkoord heeft hier een duidelijke koers ingezet, die op punten vragen en behoefte aan nadere duiding oproept. Om die transitie tot een succes te maken, zijn draagvlak en onderling vertrouwen sleutelwoorden.'


Marktomstandigheden

Van der Tak en Van den Heuvel benadrukken dat de sector en daarmee individuele ondernemers en hun gezinnen onder zware druk stonden en staan. 'Door externe factoren, zoals de coronacrisis en uitdagende marktomstandigheden. Maar ook door wet- en regelgeving en politieke turbulentie. Door vergezichten zonder gedegen uitvoering, door wisselend beleid en het telkens weer verleggen van de koers.''Onderschat niet het gevoel van rechteloosheid en frustratie dat leeft aan de keukentafel van onze ondernemers. Het overschaduwt de goede inzet en resultaten die uw departement, ook de afgelopen jaren, wel degelijk voor onze boeren en tuinders heeft bereikt. Van schadetegemoetkomingen bij rampen tot met ondernemers tot oplossingen te komen. We roepen u daarom vooral op tot zorgvuldigheid, want vertrouwen komt te voet en gaat te paard', schrijven Van den Heuvel en Van der Tak.


Verdienvermogen

'Transitie en verandering kan alleen met een werkend verdienmodel', schrijven Van der Tak en Van den Heuvel. 'In veel politieke plannen ontbreekt de bedrijfseconomische onderbouwing. Bij politieke plannen gaat een agrarisch ondernemer al snel rekenen: kan mijn gezinsbedrijf hiervan leven? Kunnen de hoge investeringen worden gefinancierd? Want weet, een stal of kas gaat al snel een generatie lang mee en met de kleine marges kent de sector lange terugverdientijden.'

LTO staat voor de boeren, tuinders, kwekers en telers die vooruit willen met realistische en toekomstgerichte oplossingen. Van der Tak en Van den Heuvel sluiten daarom af met een oproep aan de nieuwe bewindspersonen: 'LTO durft verantwoordelijkheid te nemen; dat vragen leden van ons. Dat doen we meestal in partnerschap met andere organisaties. Ik roep u dringend op om de komende vier jaar stappen met de sector te maken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer