LTO: kostendruk hindert verbetering inkomenspositie boeren

Lagere regelgevingskosten en een eerlijke verdeling van waardecreatie in de keten zijn noodzakelijk om de inkomenspositie van boeren en tuinders te verbeteren. Dat stelt LTO Nederland in reactie op de inkomensraming en de macro-economische cijfers van de land- en tuinbouw van Wageningen University & Research en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

LTO%3A+kostendruk+hindert+verbetering+inkomenspositie+boeren
© Dirk Hol

De cijfers tonen grote inkomensverschillen tussen boeren. Daarbij blijft de inkomensontwikkeling van agrariërs gemiddeld achter bij de ontwikkeling in de maatschappij. Door de steeds verder stijgende kosten kunnen boeren namelijk niet voldoende profiteren van hogere opbrengsten, constateert LTO Nederland op basis van de cijfers van de kennisinstituten.


'In een land dat zo goed is in voedselproductie, is het veelzeggend dat zoveel boeren en tuinders nauwelijks rondkomen. De hogere opbrengsten in sommige agrarische sectoren worden veelal tenietgedaan door stijgende grondstofkosten én de kosten van regelgeving', betoogt voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Nederland.


Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Van der Tak kan dit onderschrijven met voorbeelden. 'Zo gaat het budget van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, een belangrijke inkomensondersteuning voor stabiele voedselproductie, omlaag, terwijl de verduurzamingseisen fors hoger worden. De rekening komt bij de boer op het bord, ook als het gaat om bijvoorbeeld het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn, verlaging van de fiscale aftrek enzovoort. Dat is niet uit te leggen en dat moet anders met het nieuwe kabinet', licht hij toe.

'Een eerlijker verdeling in de keten en een hogere prijs in de schappen is daarbij wat ons betreft ook onvermijdelijk', vindt de LTO-voorzitter. 'Met het nieuwe coalitieakkoord is er gelukkig de mogelijkheid tot niet-vrijblijvende afspraken met de rest van de keten om het verdienvermogen van boeren en tuinders te verbeteren.' Van der Tak wijst in dit verband ook op het project 'Waardecreatie in de keten' dat LTO Nederland met NAJK en Rabobank heeft opgezet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer