Manu Jardin: 'Als groenteverwerker innoveren wij samen met teler'

Duurzaamheid is een hot topic voor Ardo, de grootste diepvriesgroenteverwerker van Europa. Voor vernieuwingen in de teelt zoekt het nauwe samenwerking met telers, schetst Manu Jardin, hoofd Agrononomie bij Ardo.

Manu+Jardin%3A+%27Als+groenteverwerker+innoveren+wij+samen+met+teler%27
© Koos van der Spek

Op welke manier werken jullie aan een duurzame teelt?

'We investeren veel in kennis en hebben 65 agronomen in dienst die dagelijks in het veld komen. Daar testen we nieuwe teeltmethoden. Wat we leren in het ene gewas, nemen we mee naar het andere. Zo komen we steeds een stap verder. De afgelopen vijf jaar daalde het pesticidengebruik bij onze telers met 28 procent.'

Drones speuren naar zwerfvuil in spinaziepercelen langs de openbare weg en brengen dat in kaart

Manu Jardin, hoofd Agronomie bij Ardo

Wat zijn telers anders gaan doen?

'Een gezonde bodem en gezonde plant staan aan de basis. In spinazie bijvoorbeeld gebruiken we uitsluitend nog meeldauwresistente rassen. Ook zijn we selectiever bij de inzet van middelen. We proberen zoveel mogelijk volledig residuvrij te telen en gaan nu richting 80 procent residuvrij product, terwijl we komen van 56 procent.'


Hoe ver kun je gaan? Telers willen best vergroenen, maar maken zich zorgen om het mislukken van teelten.

'Dat is terecht. Kosten stijgen en risico's nemen toe. Zo zien we dat vaker wordt overgezaaid, wat direct te linken is aan het wegvallen van zaadbehandelingsmiddelen. Hoe duurzaam is dat? Niettemin hebben we ermee te dealen, net als onze concurrenten. We proberen daarom voorop te blijven lopen.'


Hoe belangrijk is biologisch voor jullie?

'We voorzien de komende jaren een verdere groei van onze biologische productie met 5 procent per jaar. Op het geheel blijft het een nichemarkt, met ongeveer 2 procent van de productie. Maar bio is wel belangrijk. Het levert technieken en inzichten op die we ook in de gangbare teelt kunnen benutten.'


Wat te doen met klimaatverandering?

'Telers vangen al veel op door te investeren in de bodem en in beregeningscapaciteit. Grote verschuivingen in teeltregio's zijn er niet. Wel hebben we bijvoorbeeld besloten om minder doperwten te verwerken in juni, omdat de planning in die maand te vaak vastloopt door droogte en hitte. Dat compenseren we door in andere maanden de productie wat op te schroeven.'Jullie werken ook met telers aan precisielandbouwtoepassingen. Wat zoal?

'Van allerlei dingen. We analyseren data, bijvoorbeeld rond irrigatie, zodat we kunnen optimaliseren. Ook gebruiken we drones bij het voorkomen van vervuiling in product. Van spinaziepercelen die langs de openbare weg liggen, maken we luchtopnames. Speciale software herkent zwerfvuil, waardoor telers vervolgens gericht de perceelsrand kunnen schoonmaken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer