Mogelijk tijdelijk vervoersverbod door vogelgriep in Bentelo

Op een legpluimveebedrijf in het Overijsselse Bentelo is vogelgriep geconstateerd. Uit de verschijnselen bij de hennen is niet goed op te maken of het om een hoog- of laagpathogene vorm gaat. Uit voorzorg is direct een vervoersverbod ingesteld in de 10 kilometerzone tot de definitieve uitslag bekend is.

Mogelijk+tijdelijk+vervoersverbod+door+vogelgriep+in+Bentelo
© Dirk Hol

Bij een mogelijke uitbraak van vogelgriep vinden meerdere onderzoeken plaats. Eerst wordt onderzocht of het om vogelgriep gaat of om een andere ziekteverwekker. Bij de uitslag vogelgriep en als de dieren duidelijke verschijnselen van de hoogpathogene vorm vertonen, worden direct alle noodzakelijke maatregelen genomen. Dat wil zeggen: het doden en ruimen van de dieren en het instellen van een 3 en 10 kilometerzone.

Bij laagpathogene vogelgriep zijn de dieren minder ziek en deze vorm is minder besmettelijk. De dieren hoeven dan doorgaans niet te worden geruimd, maar zullen in ieder geval wel intensief worden gemonitord. Het vervoersverbod is niet nodig.


Verschijnselen niet eenduidig

Omdat de verschijnselen in Bentelo niet eenduidig zijn en het hoogpathogene vogelgriepvirus dat nu rondwaart in Nederland en Europa wel besmettelijk is, heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wel een vervoersverbod ingesteld.

Woensdag 5 januari volgt de uitslag van het onderzoek door Wageningen Bioveterinary Research naar het exacte type vogelgriep dat in Bentelo speelt. Afhankelijk van die uitslag volgen dan de verdere maatregelen. Als het een laagpathogeen type van vogelgriep betreft, wordt het vervoersverbod opgeheven. Is het toch een hoogpathogeen type, dan worden de 120.000 hennen geruimd en is het vervoersverbod definitief.


Geblokkeerd uit voorzorg

Uit voorzorg zijn er nog meer maatregelen genomen. In de 1 kilometerzone rondom het getroffen bedrijf liggen nog vier andere pluimveebedrijven. Eén bedrijf staat leeg. De overige drie bedrijven worden geblokkeerd en bemonsterd op vogelgriep.

In de 3 kilometerzone liggen nog vier andere pluimveebedrijven die worden bemonsterd op vogelgriep. In de 10 kilometerzone liggen 32 andere pluimveebedrijven die onder het vervoersverbod vallen.

Alle landelijke maatregelen als de ophok- en afschermplicht, het bezoekverbod, de doucheverplichting voor noodzakelijke bezoekers en de verscherpte meldplicht blijven gelden.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer