Geen relatie opname voedingsstoffen en pootwonden hennen

Er is geen relatie tussen de opname van specifieke voedingsstoffen en pootwonden bij witte leghennen. Dat komt naar voren uit een verkennende pilot die Royal GD heeft uitgevoerd in opdracht van Avined, de overkoepelende organisatie van de pluimveesector.

Geen+relatie+opname+voedingsstoffen+en+pootwonden+hennen
© Henk Riswick

Sinds een aantal jaren zijn er bij volwassen legkippen soms verwondingen van de tenen en het onderste deel van de poot als koppelprobleem. De hennen lijken hun eigen tenen kapot te pikken. Het gaat meestal om hoogproductieve koppels met onbehandelde witte leghennen.

Een duidelijke oorzaak van de pootproblemen is tot nu toe nog niet vastgesteld, maar lijkt wel multifactorieel van aard te zijn. Mogelijk spelen ook voerfactoren een rol. Een selectieve voeropname, mogelijk door onbehandelde snavels, of absorptieproblemen kunnen binnen een koppel kippen leiden tot behoorlijk individuele verschillen in de samenstelling van opgenomen bestanddelen.


Mineralengehalte eidooiers vergeleken

Om te onderzoeken of dieren met de pootproblemen een andere nutriëntensamenstelling binnenkrijgen dan de dieren zonder pootproblemen, is in deze verkennende pilot van beide groepen het mineralengehalte in de eierdooier bepaald. Dit gehalte is namelijk een indicator voor de samenstelling van opgenomen voerbestanddelen.

In de pilot zijn de eieren verzameld van vijf koppels leghennen van diverse witte rassen. Zowel koppels met als zonder klassieke pootverwondingen zijn bemonsterd en binnen de koppels met pootproblemen zijn eieren van zowel dieren met als zonder problemen in de proef meegenomen. De dooiers van al deze eieren werden getest op gehaltes van fosfor, mangaan, ijzer, koper, zink, selenium en molybdeen.


Verschil in koper en molybdeen niet consistent

Hierbij werd geen relatie gevonden tussen afwijkende mineralen in de eidooier en aanwezigheid van pootverwondingen. Wel waren er enkele koppels met significante verschillen tussen dieren met en zonder pootproblemen voor koper of molybdeen. Maar deze verschillen waren niet consistent. Dat wil zeggen dat afhankelijk van het onderzochte koppel de kippen zonder verwondingen soms significant meer, soms significant minder en soms ongeveer evenveel van de betreffende stof hadden. Daarom concludeert deze pilot dat selectieve voeropname of -absorptie geen doorslaggevende factor speelt bij de pootverwondingen.


Dit veterinair praktijkonderzoek maakte deel uit van het onderzoeks- en innovatieprogramma 2020 van de pluimveesector. Dit programma wordt gecoördineerd door Avined en gefinancierd door de pluimveesector.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer