POV mist perspectief varkenssector

De plannen uit het regeerakkoord bieden de varkenshouderij nog geen houvast voor toekomstperspectief. Ze roepen bij de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) vooral heel veel vragen op.

POV+mist+perspectief+varkenssector
© Pixabay

'Hoge ambities, onhaalbare doelen en een grote zak geld', reageert POV-voorzitter Linda Verriet. 'Het regeerakkoord dat nu op tafel ligt, biedt geen houvast hoe bedrijfsontwikkeling in onze sector ondersteund gaat worden. Dat maakt ons nog waakzamer dan we al waren.'

Herinneringen aan de reconstructie van de sector liggen nog vers in het geheugen, geeft Verriet aan. Iedereen wist waar bedrijven moesten verdwijnen, echter niet waar ze naar toe konden. Nu is het zo dat op veel plekken in Nederland bedrijfsontwikkeling bijna onmogelijk is geworden. Verriet: 'Nu ook spreek ik veel jonge ondernemers die willen investeren in een duurzame stal, maar keer op keer lopen zij vast in het vergunningstraject. Bevoegdheden liggen bij gemeenten en die kunnen dat niet aan, zijn besluiteloos en laten zich te veel leiden door emotie.'


Opkoop lijkt doel

Het nieuw te vormen kabinet trekt 25 miljard euro uit voor een transitiefonds en 7,4 miljard euro voor het opkopen van boerenbedrijven. 'Wat het transitiefonds inhoudt, is niet verder uitgewerkt', zegt Verriet. Dat doet volgens haar vermoeden dat 'opkoop' een doel op zich is. Zij noemt dat 'jammer'.

Ook oordeelt de POV dat het regeerakkoord compleet voorbij gaat aan de marktvraag, de concurrentiepositie van Nederland en de internationale markt. Verriet: 'Termen als transitie en extensivering komen vaak terug, maar nergens staat concreet hoe daaraan geld verdiend moet worden.'


Sterke agroketen

Een meer integrale koers gericht op het stimuleren van ondernemerschap noemt de POV voorwaarde om sterke bedrijven en een dito agroketen te behouden. Het regeerakkoord kijkt in de ogen van de POV ook te weinig naar de oplossing die juist een intensieve en efficiënte veehouderij kunnen bieden om maatschappelijke opgaven te halen.

Verriet: 'Voor elk dier dat hier in Nederland verdwijnt, komt ergens anders een veelvoud terug. De vraag naar dierlijk eiwit blijft namelijk groeien. En juist in Nederland zijn we in staat om dat efficiënt, milieu- en welzijnsvriendelijk te doen.'


Eigen stip aan horizon

De POV verdiept zich komende weken verder in het akkoord en blijft in overleg met het ministerie om ruimte te houden voor ontwikkeling van de varkenshouderij in Nederland. Verriet: 'Met ons Actieprogramma Vitalisering Varkenshouderij hebben wij onze eigen stip aan de horizon gezet. Daar willen we ruimte voor.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer