WER-onderzoeker: 'Spannend jaar voor vleeskuikenhouders'

De inkomens van vleeskuikenbedrijven zijn dit jaar opnieuw lager dan gemiddeld. Die komen uit op 21.000 euro per onbetaalde arbeidsjaareenheid. Dat blijkt uit de inkomensraming die Peter van Horne van Wageningen Economic Research (WER) heeft gemaakt. Komend jaar wordt volgens hem heel spannend voor de vleeskuikenhouders.

WER%2Donderzoeker%3A+%27Spannend+jaar+voor+vleeskuikenhouders%27
© Marcel Berendsen

Hoeveel vleeskuikenhouders kunnen er namelijk ombouwen naar 1 ster Beter Leven, vraagt Van Horne zich af. Dat is dan de norm voor de afzet naar de vers vleesmarkt. Dat het inkomen dit jaar opnieuw lager uitvalt, heeft voor de reguliere kuikens aan de ene kant te maken met de coronaperikelen. De afzet naar de foodservice stond hierdoor flink onder druk.


Aan de andere kant stegen de voerkosten zo'n 20 procent. Voor de concepten geldt die hogere voerprijs ook, maar de afzet naar de supermarkten is juist 8 procent gestegen. Deze verschillen verklaren waarschijnlijk de enorme spreiding in inkomens. Die is volgens Van Horne nog nooit zo groot geweest als dit jaar. Het verschil tussen de 20 procent laagste inkomens en de 20 procent hoogste bedraagt zo'n 200.000 euro.


Investering

Nog spannender is volgens de econoom wat er in 2022 gaat gebeuren. Alle supermarkten stappen over op 1 ster Beter Leven-vleeskuikens voor de verse markt. Daartoe moeten veel vleeskuikenhouders omschakelen. 'De vraag is of dit gaat lukken. Krijgen ze een vergunning? Hebben ze voldoende ruimte op het erf? Kunnen ze de investering van 200.000 tot mogelijk wel 400.000 euro in de uitloop en daglicht opbrengen?'


Maar ook wat de brandweer van de uitbreiding met een overdekte uitloop vindt, gaat hij verder. 'Met het afsluiten van een contract voor vijf jaar krijg je de zekerheid van een inkomen, maar wel minder ondernemerschap.'

De omschakeling naar Beter Leven zorgt voor een nog duidelijkere tweedeling in de markt. Voor de reguliere kuikens verwacht Van Horne een lastige tijd. De export naar het Verenigd Koninkrijk is al minder en zal naar verwachting verder dalen. Het land zal de eigen productie verder opschroeven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer