Boomkwekers in spe krijgen lesje enten

Het enten en oculeren van boomkwekerijgewassen is een specialiteit die je er als kweker niet even bij doet. 'Je moet het goed doen, anders moet je er helemaal van wegblijven', meldde Toon van Gestel tegen de Brabantse boomteeltstudenten van Yuverta.

Boomkwekers+in+spe+krijgen+lesje+enten
© Arno Engels

De studenten kregen onlangs een gastles vermeerdering op locatie, bij boomkweker Van Gestel in Oirschot. Met veel passie demonstreerde de kweker wat er allemaal komt kijken bij het enten. De kwalitatief goede onderstammen en griffels (enthout) moeten secuur worden aangesneden, zodat de snijvlakken en cambiumlagen mooi op elkaar passen voor een optimale vergroeiing.

De veredelingen moeten bovendien netjes worden dichtgebonden met ribonstrips of buddy-tape. Zonodig is dichtsmeren van snijwonden nodig, om te voorkomen dat de veredeling uitdroogt.


Vergroeien en afharden

Na de entdemonstratie nam Van Gestel de studenten mee naar zijn tunnels, waarin de veredelingen van afgelopen jaar zijn vergroeid en afharden. Ook liet Van Gestel zijn moerhoek zien met een collectie van bomen en struiken waarvan hij soortecht enthout knipt.

De Brabantse kweker draagt zijn vakmanschap graag over op de jonge generatie, mede omdat er in de boomkwekerijsector een tekort is aan enters en oculeerders. 'Dus jongens, overweeg het te doen. Zorg voor continuïteit. En doe het goed.' De Brabantse boomteeltopleiding van Yuverta besteedt veel aandacht aan praktijklessen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer