Wees vaker de idioot

Na het kleine logeerfeestje van één van de kinderen constateerde ik dat alle jeugd keurig alle confetti, lege glazen en taartkruimels had opgeruimd. Op de ouders-app werd nog gezocht naar een verloren gewaande mobiele telefoon, maar die bleek in een kussensloop van een ander te zijn gevonden.

Wees+vaker+de+idioot
© Nieuwe Oogst

Ik maakte van de gelegenheid gebruik om de andere ouders te complimenteren met het geslaagde 'ruim netjes op bij anderen'-opvoedingsonderdeel. Opvoeden van de mensen waar je mee werkt of leeft valt immers niet altijd mee. Het duurt vaak even tot het geleerde doordringt.

Opvoeden doe je voornamelijk thuis, aan de keukentafel. Zo heb ik bijvoorbeeld de opvoedende drang om mijn tafelgenoten met mijn gedane inzichten te moeten confronteren. Dit wordt duidelijk niet altijd even goed gewaardeerd. 'Pap, we hebben de hele dag al les gehad. Niet nu ook nog. Wat hebben we daaraan?'

'Kennen jullie Simon Sinek?', begin ik dan. Hij is iemand die in staat is om voor mij moeilijke onderwerpen begrijpelijk samen te vatten. Hij is beroemd geworden met zijn 'talk' over 'the Why'. Waarom doe jij of doen wij, wat we doen? Wat zit daar echt achter? Deze week ging Simons advies over 'Be the Idiot'.

Het is juist te prijzen als er iemand aangeeft dat hij of zij er niets van begrijpt

Han Fleuren, boomkweker in Baarlo

Deze titel prikkelde de kinderen, waardoor ze toch even luisterden. Het ging om het proces van uitleggen en begrijpen. Stel iemand legt iets ingewikkeld uit; het blijkt dat de meesten dan maar doen alsof ze het snappen. Ze willen immers niet voor dom worden versleten.

'Kijk', legt hij uit, 'dan is het juist te prijzen als er iemand in de groep zit die aangeeft dat hij of zij er niets van begrijpt. Pas dan zal degene het anders en begrijpelijker gaan uitleggen waardoor anderen het misschien nu ook snappen. Je mag dus blij zijn als je deze dappere mensen in je omgeving hebt.'

Ik zie dit best vaak in het bedrijfsleven gebeuren tijdens vergaderingen in de belangenbehartiging voor de sector, tijdens een uitleg over het werk aan (buitenlandse) medewerkers, tussen kantoor en het veld, verkoper en koper, enzovoort.

Na mijn uitleg van het verhaal van Sinek aan het gezin gebeurde er onverwachts iets moois: 'Hé, dan ben ik op school vaak degene die ervoor zorgt dat de leraar het beter uitlegt', riep de jongste trots.
Mijn opvoedende raad: help uw naasten en wees vaker de idioot.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer