Transparantie onmisbaar in ketendenken kip en ei

De Prijzenmonitor kippenvlees en eieren die Connecting Agri & Food ontwikkelde in opdracht van LLTB en ZLTO geeft inzicht in de margeverdeling in de keten. Niet te missen informatie in gesprekken over prijssystemen in stabiele samenwerkingen.

Transparantie+onmisbaar+in+ketendenken+kip+en+ei
© Twan Wiermans

'Om als pluimveehouder een bewuste keuze te kunnen maken, moet je over transparante prijs- en marktinformatie beschikken', zegt Peter van Balkom. Hij ontwikkelde de prijsmonitor voor vers vlees, pluimveevleeswaren en eieren, analoog aan de prijsmonitor voor varkensvlees uit 2020.

De prijzenmonitor voor vers vlees en vleeswaren maakt de prijs af-boerderij (bron: Agrimatie), de inkoopprijs en de prijs die de consument betaalt (bron: supermarktketens) inzichtelijk. In de monitor mist nog de informatie van de slachterij. Gesprekken daarover bleven tot nu toe zonder succes.


Zelfde prijscomponenten

Bij eieren komen dezelfde drie prijscomponenten terug. Tussen de boerderij en de retailer bevinden zich nog de vijf pakstations. Hun prijs is direct gelieerd aan de prijs af-boerderij, zegt Van Balkom.

Ook bracht Connecting Agri & Food de brutomarge van de top vijf bij vers vlees, vleeswaren en eieren in beeld. De brutomarge geeft inzicht in de keten, zegt Van Balkom. Hij noemt dat het vertrekpunt voor meer strategische samenwerkingen. Ter illustratie haalt hij verse kipfilet aan. Kipfilet is met 72 procent van het volume en 76 procent van de omzet veruit het meest verkochte product. Terwijl de brutomarge op kipfilet met 23,6 procent in de top vijf het laagst is.


Superactueel

De voedselketen is georganiseerd op basis van een kostprijsstrategie. Maar dat verandert, geeft Van Balkom aan. Analoog aan de overgang naar 1 ster Beter Leven als basis voor pluimveevlees, zal die keten meer vraaggestuurd worden. Albert Heijn is daarin de voortrekker met de keten 'Beter voor kuiken, natuur en boer'.

De gesprekken over welke vergoeding daarbij hoort voor de vleeskuikenhouders die zich aan deze keten verbinden, zijn in volle gang. Uit het meerjarige gemiddelde blijkt dat de kostprijs van een kilo pluimveevlees rond de 85 cent ligt.


Kostprijs-plus

Bij werken in ketenverband hoort een kostprijs-plussysteem. Daarbij zijn in de kiloprijs ook de meerkosten verrekend van extra investeringen en diensten die de vleeskuikenhouder levert. Van Balkom: 'Partijen spreken prijssystemen af, in plaats van een prijs die tot stand komt via de handel. Dat geeft meer rust door de hele keten.'

Veel veehouders zijn nog terughoudend als het gaat om dit type samenwerkingsverbanden, weet Van Balkom. Hij begrijpt dat, maar het voordeel is dat vraag en aanbod in de keten beter op elkaar worden afgestemd. 'Dat zorgt voor extra marge die over de schakels kan worden verdeeld', stelt hij.


Marge leidend

Supermarkten hanteren margestrategieën voor producten in de schappen. Die blijven leidend, aldus Van Balkom. 'Maar supermarkten willen zich ook graag onderscheiden. Concurreren op basis van duurzaamheid biedt meer perspectief dan concurreren op prijs.'

De Prijzenmonitor kippenvlees en eieren wordt maandelijks opgesteld. Die informatie is exclusief voor leden van LTO Nederland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer