Mouterij Holland Malt emissievrij in 2024

Mouterij Holland Malt in de Eemshaven in Groningen streeft ernaar om met ingang van 2024 volledig emissievrij te zijn. In de fabriek is dan geen gas meer nodig.

Mouterij+Holland+Malt+emissievrij+in+2024
© Han Reindsen

Holland Malt wil door het gebruik van een nieuw warmtesysteem met ingang van 2024 volledig emissievrij zijn. Holland Malt zet zich 100 procent in voor duurzaamheid. Daardoor zal de mouterij in Noord-Groningen de eerste ter wereld zijn met een 100 procent emissievrij moutproces.

Voor de productie van bier zijn vier natuurlijke ingrediënten nodig: water, hop, mout (van brouwgerst) en gist. In de eerste stap van het moutproces worden de graankorrels in water geweekt. Hierdoor ontkiemen de korrels en ontstaan er kleine kiemworteltjes. Wanneer deze worteltjes groot genoeg zijn, gaat Holland Malt met hete lucht het graan drogen waardoor het ontkiemingsproces stopt.


Warmtesysteem

Het drogen van het graan is een energieintensieve procedure en vraagt veel inzet van fossiele brandstoffen. Holland Malt heeft plannen om de grondstof voor bier binnenkort zonder gas te produceren. De mouterij wil een nieuw warmtesysteem inzetten, zodat restwarmte van 23 graden Celsius uit het droogproces kan worden opgewaardeerd naar 85 graden Celsius voor hergebruik in het volgende droogproces.

De inzet van een warmtepomp levert Holland Malt een energiebesparing op van zo'n 67 procent, zo is de inschatting. De energie die hiervoor nodig is, haalt de mouterij uit duurzame energiebronnen als wind- en zonne-energie. Het volledig dichtdraaien van de gaskraan vermindert de CO2-uitstoot die vergelijkbaar is met 14.000 huishoudens.

Holland Malt is ontstaan als een samenwerkingsverband tussen bierbrouwerij Bavaria en landbouwcoöperatie Agrifirm. De locatie Eemshaven is een bewuste keuze. Gerst wordt niet alleen met vrachtwagens aangevoerd, maar ook met schepen. Vanuit onder andere Zweden, Denemarken en Frankrijk wordt er brouwgerst geïmporteerd.


Capaciteit

Holland Malt behoort tot de grootste mouterijen in de wereld. De mouterij werd in de zomer van 2006 geopend. De capaciteit bedraagt nu 280.00 ton mout en daarvan is zo'n 8,5 biljoen glazen bier te maken. Holland Malt heeft samen met de mouterij in het Brabantse Lieshout een capaciteit van 400.000 ton mout. De mout gaat de hele wereld over.

In Nederland telen boeren gemiddeld circa 30.000 hectare gerst, waarvan gemiddeld zo'n 50 procent brouwgerst is. Agrifirm collecteert 30 à 35 procent van alle brouwgerst in Nederland. Bijzonder is dat de brouwgerst in Noord-Nederland rechtstreeks van het land naar de opslag bij de mouterij van Holland Malt in de Eemshaven gaat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer