Lottumse planten op ministam gaan heel Europa door

Lottum staat bekend om het kweken van rozen en asperges. De broers Eugene en Roel Breukers van B&B Plant in Lottum gingen in 2012 over op iets nieuws: het kweken van planten op ministam. Onder de merknaam Just Terrace leveren zij nu in veertien landen.

Lottumse+planten+op+ministam+gaan+heel+Europa+door
© Laurens Eggen

Ruim honderd verschillende soorten planten, jaarlijks een productie van ruim 350.000 ministammen en internationaal bekend. Eugene en Roel Breukers zijn trots op wat zij de afgelopen jaren hebben opgebouwd. Maar dat ging niet zonder uitdagingen.

De broers zijn opgegroeid in het familiebedrijf van hun ouders. Samen gingen zij naar de middelbare tuinbouwschool in Boskoop. 'In Boskoop werden planten gekweekt die nergens anders werden gekweekt. Zo ook die op stam. In Lottum en omgeving werd hier nauwelijks iets mee gedaan. Onze moeder was al bezig met het enten van gewas en zo hebben we de productie van stammen opgezet en uitgebreid', vertelt Roel Breukers.

De planten van 80 en 120 centimeter vielen goed in de smaak. Tot 2012. De Limburgse ondernemers zagen dat de verkoop stagneerde. Na samen flink wat te hebben gebrainstormd, kwamen ze met het idee voor ministammen.

Mooi als ik in de kas een blok planten zie staan die allemaal hetzelfde zijn

Roel Breukers, plantenteler in Lottum

'Als we zouden gaan uitbreiden, ging ons dat niet lukken met arbeid. We moesten dus iets vinden waardoor we geautomatiseerd konden werken. Zo is het idee ontstaan om planten op stam van 50 centimeter te kweken en hanteren we één potmaat, die van 3 liter', zegt Breukers.

Met het idee alleen waren ze er nog niet, want het oog wil ook wat. 'Voor de start van de teelt gingen we bij diverse tuincentra langs om te kijken hoe er werd verkocht en gepresenteerd. We zagen dat alle stammen van verschillende maten door elkaar stonden. Dat zag er niet uit', laat Eugene Breukers weten.'Ook lieten klanten de planten vaak staan, omdat ze lastig te vervoeren waren', vervolgt de teler. 'Met een plant op een stam van 50 centimeter konden we dus weleens goed zitten, maar aan de presentatie moest worden gewerkt. Zo hebben we samen met onze klant een display ontwikkeld waarop de planten trapsgewijs staan en goed zichtbaar zijn.'

De verkoop van de lage stammen ging niet vanzelf, stelt Breukers. 'De eerste twee jaar waren moeilijk. Onze klanten en de consument begrepen niet goed wat ze met een ministam moesten doen. We hebben toen een fotoshoot gedaan om te laten zien hoe je met de planten een terras inricht en deze foto's ook op etiketten gebruikt. Toen begon het echt te lopen en snapten ze onze bedoeling.'


Stekken of enten

De teelt van de ministammen gaat op twee manieren: stekken of enten. 'In juni geven we aan een bedrijf de opdracht een bepaalde plant in een bepaald aantal te stekken. In maart zijn de stekken klaar en kunnen we ze ompotten op onze andere locatie. Daar staan ze een jaar en worden ze omhoog getrokken naar 50 centimeter', beschrijft Roel Breukers uit.

'We vormen een kroon en snoeien deze dat jaar een à twee keer, voor een compacte basis', vervolgt de ondernemer. 'Daarna komen ze hier en gaan ze in een pot van 3 liter. Ze worden nog een aantal keer door de snoeimachine gehaald, waardoor ze gelijk zijn. De planten zijn dan van augustus tot en met het voorjaar leverbaar. Een proces van zo'n drie jaar.'


Alle ministammen zijn van gelijke hoogte, wat zorgt voor een strak plaatje in de kas.
Alle ministammen zijn van gelijke hoogte, wat zorgt voor een strak plaatje in de kas. © Laurens Eggen

Bij het enten zit er enkel een verschil in de eerste fase, geeft Breukers aan. 'We laten de onderstammen van 50 centimeter kweken of kopen ze in. Die maken we op gelijke lengte, waarna ze tussen december en februari worden geënt. Daarna gaan ze naar onze tweede locatie en is het proces hetzelfde als bij het stekken.'

Just Terrace kent een assortiment van meer dan honderd verschillende soorten waarmee het bedrijf continu afzet heeft. De hoofdmodus ligt bij heesters op stam, maar ook zijn er kruidachtigen zoals lavendel en rozemarijn, en fruitsoorten zoals vijg, minipeer en bessen. Voor het uitbreiden van hun assortiment gaan de broers geen uitdaging uit de weg.


Eén toekomstbeeld

De broers delen samen één toekomstbeeld voor het bedrijf. 'We zouden graag zien dat we over een jaar of tien niet meer nodig zijn en dat het bedrijf zo goed loopt dat we het kunnen overdragen. We zouden het onwijs zonde vinden als alles wat we hier hebben ontwikkeld en opgebouwd zou stoppen. Daar is het product en zijn de mogelijkheden te mooi voor.'

Tot die tijd genieten ze elke dag van hun werk. Eugene Breukers: 'Ik vind het mooi om het product naar de klant te zien gaan en dat zij het goed kunnen verkopen. Daar geniet ik van.'

Roel Breukers haalt ergens anders zijn genot uit: 'Ik vind het gewoon mooi als ik in de kas een blok planten zie staan die allemaal hetzelfde zijn. De lengte, de kwaliteit. Het moet allemaal goed en gelijk zijn. Als de klant hier rondloopt, moet hij niet hoeven twijfelen of deze van goede kwaliteit zijn. En daar zijn we allebei trots op!'


Bedrijfsgegevens

De familie Breukers richtte in 1965 boomkwekerij B&B Plant in Lottum op. De ondernemers startten met rozen en asperges, maar begonnen in 1980 met de kweek van coniferen, sierheesters en klimplanten in pot. In de volgende jaren kwamen daar heesters op stam van 80 en 120 centimeter bij. Toen de verkoop stagneerde, gingen de broers Eugene en Roel Breukers in 2012 planten op ministam kweken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  10 %
Meer weer