Rassenlijst uitgebreid met tien nieuwe bietenrassen

Voor de teelt van suikerbieten in Nederland zijn tien nieuwe rassen toegevoegd aan de aanbevelende rassenlijst voor 2022.

Rassenlijst+uitgebreid+met+tien+nieuwe+bietenrassen
© Twan Wiermans

Van de tien nieuwe rassen worden zes aanbevolen en vier beperkt aanbevolen. De laatste categorie betreft rassen die naar verhouding niet hoog scoren bij de financiële opbrengsten. Ze zijn vanwege specifieke eigenschappen wel interessant genoeg zijn om te worden opgenomen op de rassenlijst. Veelal zijn het rassen met een goede bladgezondheid, tolerantie tegen cercospora of aanvullende resistentie tegen rhizomanie.

De rassenlijst voor suikerbieten is samengesteld door Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR), een samenwerking tussen BO Akkerbouw, Plantum en LTO Nederland. Het onderzoek ten behoeve van de samenstelling van de rassenlijst is uitgevoerd door het IRS.


Hogere financiële opbrengst

Verdeeld over de segmenten zijn er drie nieuwe rassen met alleen resistentie tegen rhizomanie, drie rassen met daarnaast ook resistentie tegen rhizoctonia en vier rassen met naast rhizomanie ook resistentie tegen bietencysteaaltjes. Voor de segmenten rhizomanie en rhizoctonia zijn nieuwe rassen beschikbaar met een hogere financiële opbrengst.

Als kweker en vertegenwoordiger scoort KWS goed met vijf nieuwe rassen. Zowel van Betaseed als van SESVanderHave worden twee nieuwe rassen aan de Nederlandse rassenlijst voor suikerbieten toegevoegd. Eén ras tot slot is afkomstig uit het veredelingsprogramma van MariboHilleshög in Denemarken. Dit ras wordt in Nederland vertegenwoordigd door SESVanderHave.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer