Groningse spruiten gaan eerst vriescel in

Akkerbouwer Garry Kroon maait spruitenplanten af op een perceel in Tripscompagnie. Het gewas wordt in kisten verpakt en gaat de vriescel in. 'We halen die er in maart uit en oogsten dan de spruiten', zegt Wim Kroon. Samen met broers Garry en Martin Kroon runt hij een akkerbouwbedrijf in Groningen.

Groningse+spruiten+gaan+eerst+vriescel+in
© Koos v.d. Spek

'Zo kunnen we leveren op het moment dat er vraag is, want de buitentelers zijn dan klaar met plukken', vervolgt Wim Kroon. Hij geeft aan deze strategie al dertig jaar toe te passen. 'Hier op dalgrond haal je een mindere opbrengst dan op kleigrond. Wij moeten het dus hebben van een hogere prijs.'

Kroon oogst 12 hectare spruiten voor in de vriescel. Daar wordt het gewas tussen 0 en -1 graden bewaard. 'Hoe kouder, hoe langer je de spruiten kunt bewaren. Maar vanwege kans op inwendig bruin moet het niet te koud zijn.' Het bedrijf laat 3 hectare op het land staan om wel meteen voor de markt te plukken.


Mooie spruiten

'De spruiten zien er mooi uit', vindt Kroon. 'We weten het pas zeker als we gaan plukken, maar wat nu in de kisten gaat, lijkt goed. De Groningse akkerbouwer heeft dit jaar het gewas niet beregend. 'De regen kwam telkens net op tijd. We hebben de spruiten eind mei geplant, vlak na de koude periode. Daar hebben we dus geen last van gehad.'


Een trekker met hefmast laadt de kratten met spruiten op een platte wagen.
Een trekker met hefmast laadt de kratten met spruiten op een platte wagen. © Koos v.d. Spek

Ook geeft de teler aan weinig problemen te hebben gehad met ziekten en plagen. 'Hier en daar lichte schade van de koolvlieg, wittevlieg en meeldauw. Door op tijd te spuiten, hebben we dat goed onder controle gehouden.' Het bedrijf levert de spruiten aan teelt- en handelsbedrijf Van Oers United in het Brabantse Dinteloord. Naast spruiten verbouwt Kroon in maatschap met twee broers aardappelen, suikerbieten, graszaad en vezelhennep.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer