Massale+invlieg+van+koolmot+in+spruitkool
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Massale invlieg van koolmot in spruitkool

De laatste twee weken worden in vangvallen op percelen spruitkool op grote schaal koolmotten gevangen. Agrifirm adviseert kooltelers om goed te monitoren en op tijd maatregelen te nemen.

De massale invlieg van de volwassen koolmotten heeft vrij plotseling plaatsgevonden de afgelopen periode, meldt teeltadviseur Cok van der Maarl van Agrifirm. 'Verspreid over het hele land vangen we op dit moment veel motten. Deze volwassen motten leggen nu allemaal eitjes in de koolpercelen.'

Het lijkt erop dat de plaaginsecten komen invliegen vanuit Zuid-Europa, veronderstelt Van der Maarl. Eerdere vangsten in het seizoen gaven volgens hem nog geen aanwijzing voor de grote druk van koolmotten waar spruitkooltelers nu mee te maken hebben.

'Mogelijk heeft de import van buitenaf te maken met de relatief hoge temperatuursommen van de voorgaande weken en de warme luchtstromingen vanuit het zuiden. In 2016 hebben we dit ook al eens meegemaakt. Toen werden we midden in het seizoen ook ineens geconfronteerd met een hoge druk van de koolmotten.'


Flinke vraatschade

Koolmotten kunnen in spruitkool flinke vraatschade veroorzaken, zowel aan het blad als aan de spruitjes zelf. Bij een hoge druk kunnen motten bij jonge planten de harten wegvreten of ze laten bij oudere planten van het blad alleen de nerven over. De spruiten worden vaak gedeeltelijk aangevreten, de uiteindelijke opbrengstderving en kwaliteitsschade kunnen behoorlijk oplopen.

Mits de kooltelers hun bespuitingen goed timen, zijn de koolmotten vrij goed te bestrijden, zegt Van der Maarl. 'Er zijn in principe nog genoeg rupsenmiddelen daarvoor beschikbaar. De contactmiddelen zijn het meest effectief op de jonge rupsen. Het beste is een bestrijding uit te voeren op het moment dat de meeste eitjes net uitkomen.'


Controle vangvallen

Voor het bepalen van het juiste bestrijdingstijdstip is het van belang dat telers hun gewassen goed monitoren. In veel percelen hangen vangvallen voor volwassen motten die regelmatig worden gecontroleerd. 'Daarmee krijgen we een goed beeld hoe de vlucht zich ontwikkelt', legt Van der Maarl uit.

Om de monitoring en het bepalen van het juiste spuitmoment verder te verfijnen, test Agrifirm dit jaar op zo'n zestien percelen verspreid over het hele land digitale vangvallen die voorzien zijn van camera's.


Cok van der Maarl (links) en zijn collega Richard Paalman installeren een digitale vangval voor koolmotten in een perceel spruitkool.
Cok van der Maarl (links) en zijn collega Richard Paalman installeren een digitale vangval voor koolmotten in een perceel spruitkool. © Agrifirm

Van der Maarl vertelt dat de test onderdeel is van een onderzoeksproject. 'Met behulp van de camera's kunnen we elke dag tellen hoeveel motten gevangen zijn en vluchten nog nauwkeuriger volgen dan bij een wekelijkse controle van de gewone vangvallen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer