Groenten en kruiden groeien in het Westland indoor verticaal

Agritech start-up Future Crops heeft in Poeldijk, in het Zuid-Hollandse Westland, het eerste indoor verticale landbouwsysteem ontwikkeld. Het gaat om 8.000 vierkante meter met negen verdiepingen hoog.

Groenten+en+kruiden+groeien+in+het+Westland+indoor+verticaal
© Future Crops

De Israëlisch-Nederlandse onderneming heeft gekozen voor een volledig geautomatiseerd systeem, dat voornamelijk wordt aangedreven door zonne-energie en wordt gecombineerd met zeer nauwkeurige landbouwtechnologie. Het kan optimale groeiomstandigheden bieden voor een breed spectrum aan bladgroenten en kruiden.

Verticale landbouw lijkt een geschikt systeem om de groeiende bevolking te voorzien van voldoende voedsel. Bij steeds meer verstedelijking neemt geleidelijk het areaal landbouwgrond af. Om voedseltekorten tegen te gaan, moeten teelten meer binnenshuis plaatsvinden. Future Crops heeft een bodemsubstraatsamenstelling ontwikkeld en die levert een hoge opbrengst op.


Kwaliteitsproducten

Gary Grinspan, CEO en medeoprichter van Future Crops, bevestigt dat deze teeltmethode niet alleen verse kwaliteitsproducten oplevert, maar het producten ook in staat stelt hun oorspronkelijke karakteristieke smaak en aroma's terug te winnen. De technologie van Future Crops maximaliseert de opbrengst per oppervlakte-eenheid in vergelijking met traditionele landbouw, zonder concessies te doen aan de kwaliteit.

Het bedrijf maakt gebruik van innovatieve datagestuurde technologie om de ideale omgevingsomstandigheden aan te passen voor gewassen om te gedijen binnen een sterk gecontroleerde, geautomatiseerde structuur. Het systeem regelt tientallen parameters van groeiomstandigheden, waaronder vochtigheid, temperatuur en verlichting om optimale klimatologische omstandigheden te creëren voor elk gewas.


Bodemsubstraat

De gewassen worden geteeld in een bodemsubstraat. Grinspan: 'We hebben een uniek, met voedingsstoffen verrijkt, grondachtig recept samengesteld als bed voor het telen van al onze producten. Dat doen we om het zo dicht mogelijk bij de natuur te houden. We hebben geleerd van de natuur en wilden haar regels niet veranderen. Ons systeem kan het hele jaar door consistent een uitgebreid assortiment kruiden en bladgroenten kweken. Dat is volledig vrij van pesticiden of biologische stoffen en zonder afhankelijkheid van klimaatomstandigheden.'

Naar verwachting zal de bevolking de komende tien jaar groeien naar meer dan tien miljard mensen. De klimatologische instabiliteit beperkt de beschikbaarheid van vruchtbaar land. Verticale landbouw kan volgens Future Crops een oplossing zijn: een grotere productiviteit, minder gebruik van hulpbronnen, een duurzame manier en vermindering van voedselkilometers.


Samenwerking

Future Crops werd in 2016 opgericht door Gary Grinspan in samenwerking met de Israëlische Agricultural Research Organization (ARO) en het Amerikaanse staalbedrijf A&F Ventures. De start-up verzekerde zich van 30 miljoen dollar in de eerste financieringsronde om de agrarische waardeketen te transformeren. Future Crops heeft momenteel leveringscontracten met een supermarktketen in Nederland en met andere retailers in Europa.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer