Inagro opent dakserre voor onderzoek glas- en stadstuinbouw

Het Belgische onderzoeksinstituut Inagro en provincie West-Vlaanderen hebben vrijdag de onderzoeksserre Agrotopia geopend. Het onderzoekscentrum in het Belgische Roeselare is de grootste dakserre van Europa voor onderzoek in hydrocultuur. Dat meldt het Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw (Vilt).

Inagro+opent+dakserre+voor+onderzoek+glas%2D+en+stadstuinbouw
© Inagro

Agrotopia vormt een locatie voor praktijkonderzoek en ontwikkeling van innovatieve technieken voor glas- en stadstuinbouw. Hydroteelt biedt de mogelijkheid om kwalitatieve gewassen te produceren en de milieu-impact te verkleinen.

In de 9.000 vierkante meter grote serre op het dak van de kistenloods van de REO Veiling zal ook onderzoek worden gedaan naar de mogelijkheden van stadstuinbouw. 'Zo gebruiken we restwarmte van de omliggende bedrijven en gaan we aan de slag met restwaterstromen', zegt Mia Demeulemeester, afgevaardigd bestuurder van Inagro. 'Ook is er een verticale gevelserre gebouwd waar zal worden geteeld tot op 10 meter hoogte.'


Plek voor kennisuitwisseling

Dankzij de nabijheid van producenten en afnemers van verse groenten vormt de dakserre ook een plaats voor kennisuitwisseling en demonstratie. 'Via bezoekerscorridors krijgt ook het publiek de mogelijkheid om kennis te maken met de glastuinbouw. Wederzijds begrip tussen boer en burger is dan ook een vereiste om landbouw verder alle kansen te geven in de toekomst', zegt Demeulemeester.

De officiële opening van de dakserre is eveneens het startsein van het festival 'Agrotopia, een festival van de toekomst'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer