Vitens: aardwarmte bedreigt water

Drinkwaterbedrijven maken zich grote zorgen over de kwaliteit van het water als er meer aardwarmteprojecten van de grond komen. Ondanks het duurzame karakter kleven er ook risico's aan, stelt Peter Salverda, strategisch omgevingsmanager bij waterbedrijf Vitens.

Vitens%3A+aardwarmte+bedreigt+water
© Persbureau Noordoost

'Bij het aanleggen van een geothermiesysteem moet door kleilagen worden geboord die onze bronnen beschermen. Daardoor kunnen verontreinigingen zich verspreiden naar grondwatervoorraden', legt Salverda uit.

Daarnaast is de Vitens-omgevingsmanager bezorgd over verlate geothermieputten. Met name door corrosie van putten kan lekkage ontstaan.


Bedreiging voor toekomste bronnen

Aardwarmteprojecten kunnen niet alleen een bedreiging vormen voor de huidige grondwaterbronnen van Vitens, maar ook voor toekomstige. Met het oog op een groeiende watervraag zoekt Vitens samen met provincies naar aanvullende strategische voorraden. Daar moet bij nieuwe geothermieprojecten rekening mee worden gehouden, aldus Salverda. 'Geothermie kan niet plaatsvinden in gebieden waar wij grondwater winnen en in de beschermingszones daaromheen.'

De Algemene Rekenkamer wees eerder dit jaar ook op de risico's van geothermie voor het drinkwater. Dit deed ze in het rapport 'Bescherming drinkwater bij het boren naar aardwarmte'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer