ECB-lid Schnabel: inflatie eurozone bereikt piek in november

De hard oplopende inflatie in de eurozone zal in november het hoogtepunt bereiken. Dat meldt de Duitse econoom Isabel Schnabel, die lid is van de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB). Hij deed dat in een interview met de Duitse televisiezender ZDF.

ECB%2Dlid+Schnabel%3A+inflatie+eurozone+bereikt+piek+in+november
© Twan Wiermans

Het zou volgens de ECB-bestuurder dan ook te voorbarig zijn om de rentetarieven te verhogen, aangezien de stijging van het algemene prijspeil volgend jaar waarschijnlijk geleidelijk zal afnemen. Schnabel verwacht dat de inflatie volgend jaar zal dalen richting de doelstelling van de centrale bank van 2 procent.

De hoge mate van geldontwaarding wordt volgens haar momenteel veroorzaakt door de knelpunten in de toeleveringsketen en de hogere energieprijzen. Deze twee belangrijke prijsopdrijvende factoren zullen volgens de Duitse econoom in de loop van de tijd echter afvlakken.


Prijsstijgingen

'De meeste voorspellingen gaan er eigenlijk van uit dat de inflatie onder de 2 procent zal dalen, dus er zijn echt geen tekenen dat de prijsstijgingen uit de hand lopen. Als we dachten dat de inflatie permanent boven de 2 procent zou blijven liggen, zouden we zeker reageren. Op dit moment zien we daar echter geen aanwijzingen voor', weet Schnabel.

In de afgelopen tijd hebben verschillende ECB-bestuurders al benadrukt dat de geldontwaarding in het eurogebied gedreven wordt door tijdelijke factoren en dat een vroegtijdige afbouw van de coronasteun de economie zou kunnen schade. ECB-president Christine Lagarde herhaalde vorige week nog dat ze geen verhoging van de rentetarieven verwacht in 2022.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer