Landbouworganisaties%3A+ganzenbeleid+Noord%2DHolland+onbetrouwbaar
Nieuws
© Ida Hylkema

Landbouworganisaties: ganzenbeleid Noord-Holland onbetrouwbaar

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), Boer in Actie en LTO Noord hebben hun ongenoegen over het ganzenbeleid per brief kenbaar gemaakt aan Gedeputeerde Staten. Het is onevenwichtig en onbetrouwbaar, stellen de landbouworganisaties.

Noord-Holland voerde vorig jaar een verhoging van het eigen risico bij faunaschade door van 5 naar 20 procent. Met aanvullende maatregelen zouden de agrarisch ondernemers een deel van die extra schadepost kunnen compenseren. En daar is het volgens de landbouw nog totaal niet van gekomen.

'Dit ganzenbeleid is oneerlijk', stelt Carola van Haaften van NMV. 'De schade door ganzen neemt alleen maar toe. We krijgen minder vergoed omdat we meer aan preventie moeten doen, terwijl we onze middelen daartoe beperkt zijn.'


Ganzenpopulatie

Daarom moeten er extra mogelijkheden komen om de ganzenpopulatie terug te dringen. 'Verhoging van het eigen risico kan niet plaatsvinden zonder dat eerdere toezeggingen ook zijn nageleefd', zo schrijven de organisaties.

Ganzen zijn slim en zien onze polders nu als de perfecte rust- en foerageergebieden

Jack Rijlaarsdam, woordvoerder van Boeren in Actie

Het steekt Jack Rijlaarsdam van Boer in Actie dat de provincie de afspraken niet nakomt. 'Zonder een betrouwbare overheid is het onmogelijk om tot een constructief en breed gedragen beheer te komen. Alleen de verhoging van het eigen risico is doorgevoerd. Rondom de verlaging van de administratielast en extra mogelijkheden om te bejagen, blijft het stil.'


Vasthouden aan winterrust

Rijlaarsdam mist ook de integraliteit in de provinciale aanpak. 'Noord-Holland houdt halsstarrig vast aan de winterrust, terwijl die in de omliggende landen niet geldt. Ganzen zijn slim en zien onze polders nu als de perfecte rust- en foerageergebieden.'

Faunabestuurder Albert Hooijer van LTO Noord onderschrijft dat. 'En intussen laat de vaststelling van het nieuwe ganzenbeheer ook nog op zich wachten.'

'Als de provincie van de sector inspanningen verwacht, is het niet meer dan logisch om het eigen huiswerk ook op orde te hebben', schrijven de landbouworganisaties. Ze hopen dat het onderwerp zo toch weer op de politieke agenda terechtkomt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer