Koolstofboeren: 'Stimulerend beleid, beloning en borging voorwaarde'

Om carbon farming aantrekkelijk te maken, moet de Europese Commissie zorgen voor stimulerende regelgeving, een eerlijke beloning voor de boer en een betrouwbare borging van de behaalde resultaten naar internationaal geldende standaarden.

Koolstofboeren%3A+%27Stimulerend+beleid%2C+beloning+en+borging+voorwaarde%27
© Europese Commissie

Dat zijn in een notendop de beleidsaanbevelingen die een Europees consortium van Carbon Farmers dinsdag heeft overhandigd aan de Europese klimaatcommissaris Frans Timmermans. ZLTO is één van de zeven organisaties binnen dit Europees samenwerkingsproject van carbon farming. Samen met de Belgische Boerenbond bracht een vertegenwoordiging van de ZLTO een bezoek aan Timmermans om de potentie en struikelblokken rondom carbon farming te bespreken.


In het Europese samenwerkingsproject Carbon Farming is de afgelopen vier jaar in diverse pilots gewerkt met vormen van beloning voor koolstofvastlegging. De ervaringen uit deze pilots vormen de basis van een white paper met de beleidsaanbevelingen en geven voeding aan het 'EU Carbon Farming Initiative', dat eind dit jaar het levenslicht ziet.


Belangrijke partner

Het consortium ziet de Europese Unie (EU) als een belangrijke partner voor de toekomst van carbon farming. De EU heeft een klimaatagenda en streeft ernaar om in 2030 55 procent van de broeikasgasemissies gereduceerd te hebben. In 2050 wil de EU dat Europa klimaatneutraal is. Hierin ziet Timmermans een belangrijke rol voor de landbouw, want de landbouw is één van de weinige sectoren die op een natuurlijke manier CO2 uit de lucht halen en voor lange tijd vastleggen.

Naast het verwijderen van CO2 uit de lucht door vastlegging in de bodem, realiseert carbon farming ook een betere bodemvruchtbaarheid, biodiversiteitsherstel, waterconservering, klimaatadapatie van teelten en zodoende een duurzame voedselproductie in Europa. Dat vraagt extra inspanningen van de boer en dat is de reden waarom het consortium vindt dat hier een eerlijke beloning tegenover moet staan.


Luisteren

Melkveehouder Peter van Adrichem uit het Zuid-Hollandse Melissant is koolstofboer van het eerste uur en hij zat met ZLTO-voorman Wim Bens, Boerenbond-bestuurder Pieter Verhelst en ZLTO-projectleider Marjon Krol aan de gesprekstafel met de klimaatcommissaris. 'Het is heel fijn dat Timmermans luistert naar verhalen van koolstofboeren uit het veld.'

'Omdat ik al langer met carbon farming bezig ben, lijkt het simpel, ' zegt Van Adrichem. 'Maar ik heb hem uitgelegd dat de praktijk weerbarstig is en dat maatregelen om koolstof te binden in de bodem ook leiden tot meer kosten en risico's waar eigenlijk niet direct opbrengsten tegenover staan. Hij was daarin erg geïnteresseerd.'

Daar liet Van Adrichem het niet bij. 'Ik heb ook op een stukje tegenstrijdige regelgeving gewezen, zoals rond blijvend grasland. Met grasland kan veel koolstof worden vastgelegd, dat heb ik zelf gemerkt op mijn boerenbedrijf. Maar de regelgeving rond blijvend grasland leidt er juist toe dat boeren hun grasland eerder scheuren om waardedaling van de grond te voorkomen.'


Carbon farming-conferentie

De online conferentie 'Incentivising carbon farming' staat 8 en 9 december op de agenda. Deze conferentie wordt georganiseerd vanuit het Europese samenwerkingsproject van carbon farmers. Tijdens de conferentie gaan boeren, beleidsmakers, kennisinstituten en andere stakeholders samen in gesprek over verdienmodellen en de beleidsaanbevelingen.

Deze conferentie is voor iedereen gratis digitaal te volgen. De eerste conferentiedag staat in het teken van een plenair programma en 9 december zijn er gedurende de hele dag interessante workshops over bijvoorbeeld lokale koolstofplatformen, veelbelovende koolstoftechnieken en worden er meerdere pilotprojecten besproken waarin de verdienmodellen zijn toegepast.


Europese Carbon Farmers

Carbon farming is een Interreg North Sea Region Project en werd tot uitvoering gebracht met zeven partners uit Nederland, Duitsland, België en Noorwegen: ZLTO, Thünen Institute, Bionext, InnovatieSteunpunt, Inagro, 3N Kompetenzzentrum and Norks Landbruksradgiving.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer