Boeren Alblasserwaard gaan carbon credits verkopen

Boeren binnen de Groene Cirkel Kaas en Bodemdaling hebben een nieuwe stap gezet in hun streven naar minder bodemdaling en CO2-uitstoot. Zij willen hun verminderde CO2-uitstoot gaan verkopen via carbon credits.

Boeren+Alblasserwaard+gaan+carbon+credits+verkopen
© DIRK HOL

Hiertoe hebben zij samen met de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland een plan ingediend bij de Stichting Nationale Koolstofmarkt. De carbon credits moeten worden verkocht aan bedrijven die hun uitstoot willen compenseren.

Hiervoor is een Valuta voor Veen-project opgezet met de methode pompgestuurde waterinfiltratie. De afgelopen twee jaar werd op twee proeflocaties in de Alblasserwaard al geëxperimenteerd. De boeren werken samen binnen de Groene Cirkel Kaas en Bodemdaling aan oplossingen voor minder bodemdaling en zoeken daarbij naar nieuwe verdienmodellen voor toekomstige landbouw.

Nu de experimenten zijn afgerond kan na goedkeuring van het projectplan in de Alblasserwaard worden gestart met pompgestuurde waterinfiltratie. Hierbij wordt met een pompsysteem het grondwater op het afgesproken waterpeil gehouden. Dit is vooral belangrijk in de drogere zomerperiodes wanneer het grondwater anders diep weg kan zakken.


Valuta voor Veen

Boeren die hiermee werken en daardoor minder CO2 uitstoten, kunnen een vergoeding ontvangen door de verkoop van CO2-certificaten aan bedrijven en organisaties die hun uitstoot willen compenseren. Deze methode heet Valuta voor Veen en is ontwikkeld door Natuur en Milieufederaties. Op dit moment zijn er al verschillende projecten waarbij Valuta voor Veen wordt toegepast in combinatie met de methode waarbij het slootwaterpeil wordt verhoogd.

De methode met pompgestuurde waterinfiltratie is in februari goedgekeurd door de Stichting Nationale Koolstofmarkt. De boeren in de Alblasserwaard zouden de eerste boeren in Nederland zijn die Valuta voor Veen via deze methode mogen toepassen.

Groene Cirkel Kaas en Bodemdaling is een samenwerking van zuivelcoöperatie DeltaMilk, zuivelfabriek De Graafstroom, Rabobank, provincie Zuid-Holland, Waterschap Rivierenland en Wageningen University & Research.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer