Gelderland zoekt afnemers van carbon credits

Provincie Gelderland onderzoekt de bereidheid van de markt om boeren in de provincie te belonen voor hun klimaatprestaties met carbon credits.

Gelderland+zoekt+afnemers+van+carbon+credits
© Shutterstock

De essentiële vragen bij het onderzoeken zijn welke partijen er bereid zijn boeren te belonen, waarom en wat voor hen belangrijke randvoorwaarden zijn.

Voor veel organisaties is het nu nog niet haalbaar om de eigen CO2-uitstoot tot nul terug te brengen. Wel kunnen deze emissies worden gecompenseerd door derden te vergoeden voor klimaatprestaties. Boeren kunnen uitstootcompensatie aanbieden in de vorm van carbon farming (koolstofboeren): boeren passen hun manier van werken aan en leggen daardoor meer CO2 vast in hun bodem.


Het resultaat is niet alleen minder schadelijke broeikasgassen in de lucht, maar ook een gezond bodemecosysteem, wat op zijn beurt bijdraagt aan andere belangrijke vraagstukken zoals waterbuffering en -infiltratie, klimaatweerbaarheid en biodiversiteit.


Enquête en diepte-interviews

Het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door een enquête en een aantal diepte-interviews, gebeurt in samenwerking met LTO Noord, ZLTO, LTO Bedrijven, Esti en het Gelders Energieakkoord. De doelgroep van het onderzoek zijn expliciet potentiële afnemers van carbon credits. Dit kunnen bedrijven zijn, maar ook overheden en non-profitorganisaties.

Het onderzoek loopt tot eind dit jaar. Na verwerking worden de uitkomsten besproken met Gelderse boeren. De conclusies en resultaten van het volledige onderzoek worden openbaar gemaakt door provincie Gelderland. Naar verwachting gebeurt dit in het eerste kwartaal van 2022.

Afhankelijk van de uitkomsten en de interesse worden er begin volgend jaar bijeenkomsten georganiseerd om het potentieel van deze samenwerking toe te lichten en te concretiseren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer