200 miljoen euro voor schade na watersnood

Tot nu toe zijn er ruim 1.100 schademeldingen gedaan via de Wts-regeling. Dit kan tot uiterlijk 15 december van dit jaar. Het Rijk zet hiervoor 200 miljoen euro opzij.

200+miljoen+euro+voor+schade+na+watersnood
© Twan Wiermans

De Regeling tegemoetkoming waterschade in Limburg en het onbedijkte gebied langs de Maas in Noord-Brabant, kortweg Wts-regeling, is op 9 september gepubliceerd. Voor de agrarische sector komt het erop neer dat zogenoemde teeltplanschades tot een bedrag van iets meer dan 17.000 euro voor 65 procent worden vergoed, met een maximum eigen risico van 6.014 euro. Daarboven is de vergoeding honderd procent.

Voorwaarde is dat het productieverlies tenminste 20 procent van een gemiddelde productie bedraagt. Hoe die regeling voor elke individuele ondernemer gaat uitpakken, is nog onduidelijk.


Schade melden

LLTB-bestuurder en portefeuillehouder Water Peter van Dijck is blij met de publicatie. 'Nu het officieel zwart op wit staat, kunnen we daadwerkelijk beginnen met het melden van de schade', meldt Van Dijck. 'We hebben hard ons best gedaan om ook de vervolgschade in de regeling te krijgen en dat is gelukt.'

Het melden van schade kan nog wat voeten in de aarde hebben voor ondernemers, erkent de LLTB-bestuurder. 'De taxateurs die vanuit de overheid zijn aangewezen zullen pas een deel van de schades in beeld hebben als de meeste oogsten al zijn binnengehaald. Het blijft belangrijk om zelf de schade in kaart te brengen en eventueel een taxateur in te schakelen.'


• Volg al onze berichtgeving over de wateroverlast

De Wts-regeling geldt voor getroffen ondernemers in Limburg en ten zuiden van Boxmeer. Daarnaast onderzoekt het kabinet de mogelijkheden voor schadevergoedingen in uiterwaarden langs de Maas, verder stroomafwaarts.
'Bij deze verkenning zijn de aspecten consistentie van beleid, proportionaliteit, uitvoerbaarheid en precedentwerking betrokken', schrijft demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in een brief aan de Tweede Kamer. 'Beide trajecten (omzetderving en uiterwaarden) kosten tijd om te onderzoeken, mede gezien de genoemde aandachtspunten.'

ZLTO-portefeuillehouder Water Adrie Bossers hoopt dat de overheid snel over de brug komt. 'Jammer dat het kabinet hier nog niets over heeft besloten. Voor deze ondernemers moet er net zo goed een regeling komen. De schade is immers door precies dezelfde watergolf veroorzaakt.'
?u pagina 37

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer