Afhandeling waterschade in Limburg en Brabant ongewis

De afhandeling van de schade na de watersnood in juli loopt stroef. Veel agrarisch ondernemers vragen zich af wanneer de schade, die in de tonnen kan lopen, wordt vergoed.

Afhandeling+waterschade+in+Limburg+en+Brabant+ongewis
© Marcel Berkken

Volgens demissionair minister Carola Schouten van LNV werken alle betroffen partijen hard om de ministeriële regeling zo spoedig mogelijk in werking te laten treden. Die is nodig om vervolgens ook de taxaties uit te laten uitvoeren. 'Het uitkeren van voorschotten zou vertragend werken, aangezien ook hiervoor taxaties vereist zijn', schrijft de bewindsvrouw in een reactie op Kamervragen.

Veel gedupeerden in Limburg en Brabant hebben zelf een schaderapport op laten maken. Door de oogst is een groot deel van de teeltschade nauwelijks nog vast te stellen. 'De belangrijkste vraag die wij van onze leden krijgen – hoe lang ze moeten wachten op schadevergoeding – blijft drie maanden na de ramp onbeantwoord', merkt LLTB-hoofdbestuurder Peter van Dijck op.


Urennorm overschreden

In de Kamerbrief biedt de bewindsvrouw perspectief voor de werkgevers die de urennorm hebben overschreden door de waterschade. Wetgeving biedt volgens haar ruimte om bij plotselinge en onvoorziene situaties de norm buiten beschouwing te laten. 'Het gaat daarbij om situaties die redelijkerwijs niet op andere wijze kunnen worden opgelost of waarmee ernstige schade aan personen of goederen kan worden verholpen.'


• Lees wat er nog meer is geschreven over de wateroverlast

Volgens Schouten zijn en blijven agrarisch ondernemers primair verantwoordelijk voor de veiligheid van de geproduceerde levensmiddelen en diervoeders, ook als het gaat om verontreinigingen na de watersnood. 'Als een producent niet afdoende kan garanderen dat een levensmiddel of diervoeder veilig is, moet het als onveilig worden beschouwd en mag het niet meer worden verhandeld.'

De minister kan nog altijd geen duidelijkheid geven over tegemoetkoming van schade in uiterwaarden langs de Maas. ZLTO pleit voor een regeling vergelijkbaar met de Wet tegemoetkoming schade bij rampen voor de gedupeerden stroomafwaarts vanaf Boxmeer.


Geen uitsluitsel

LNV wil daar nog geen toezeggingen over doen. 'We verkennen de aspecten consistentie van beleid, proportionaliteit, uitvoerbaarheiden precedentwerking', schrijft Schouten aan de Kamer. 'Dit traject kost tijd en daarom kan ik op dit moment nog geen uitsluitsel geven.'

Bij ZLTO komen voortdurend telefoontjes en mails binnen van leden die willen weten hoe de vlag erbij hangt. ZLTO houdt zelf en ook via LTO Nederland de druk op de ketel bij LNV.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer