'Hypocriete Nederlandse overheid'

Onlangs hoorde ik via Radio 1 in een reportage een boerin, woonachtig in de kop van Friesland, praten over de overheidsplannen om de stikstofrechten weg te nemen van boeren woonachtig in of vlakbij natuurgebieden. Zij was een van de ondernemers die waarschijnlijk in zo'n gebied zouden vallen.

%27Hypocriete+Nederlandse+overheid%27
© Hans Wesseling

Hoe hypocrieter kan een overheid zich nog presenteren? Nog niet zo lang geleden is er immers een toezegging gedaan door diezelfde overheid om plannen te maken om in datzelfde gebied, nota bene aan de andere kant van de dijk in de Waddenzee, naar meer gas te gaan boren. De Waddenzee is een van de grootste natuurgebieden die Nederland rijk is!

Nu is hypocrisie van de Nederlandse overheid niks vreemd natuurlijk. Begin 2001 investeerde Nederland als eerste land in het buitenland (Polen, Roemenië en Tsjechië) in projecten om 4 megaton CO2-reductieverplichting te kunnen aftrekken door zogenaamd schone lucht aan te kopen. In de huidige klimaathype waarin we leven, mag dit dan mooi op papier lijken, maar in werkelijkheid levert dit natuurlijk geen enkele bijdrage aan verbetering.

De invoering van de stikstofrechten is natuurlijk een kolfje naar de hand van de overheid. Er is immers een ware handel in stikstofrechten ontstaan. Bij elke transactie zal de overheid dan ook haar aandeel pakken. Inmiddels staat er 512 miljoen euro gereserveerd voor gerichte aankopen van bedrijven en 180 miljoen euro voor een warme sanering van varkensbedrijven.

De invoering van stikstofrechten is natuurlijk een kolfje naar de hand van de overheid. Er is immers een ware handel in stikstofrechten ontstaan

Hans Wesseling, akkerbouwer in Canada

Warme sanering klinkt vriendelijk, maar het zal koud worden uitgevoerd. Geen enkele varkenshouder die z'n bedrijf vrijwillig inlevert, mits er geen opvolger is of het financieel niet leuk meer is. Minister Carola Schouten zei dan ook niet voor niets: 'We hebben nog geen inzicht hoeveel bedrijven zich zullen aanmelden en op welke termijn dat zal gebeuren.'

Met andere woorden, we moeten nog even afwachten hoeveel adem vele bedrijven nog hebben voordat ze de stekker er definitief uittrekken. In de tussentijd geeft het de overheid nog meer tijd om de riemen alsnog strakker aan te trekken en vele ondernemers nog meer in het nauw te drijven.

Tegen mijn Noord-Friese boerin met jonge opvolgers wil ik dan ook zeggen: mochten de stikstofrechten u afgenomen worden, praat met uw buitenlandse collega's. U zult begrijpen waarom wij onze biezen destijds gepakt hebben.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer