Copa-Cogeca: Europese wijnoogst laag, kwaliteit uitstekend

De Europese wijnoogst is dit jaar naar verwachting een stuk lager dan vorig jaar. De kwaliteit is juist uitstekend. Dat blijkt uit de oogstramingen voor seizoen 2020/2021 die werden gepresenteerd tijdens het jaarlijkse wijnoogstevenement van de Europese koepel van landbouworganisaties Copa-Cogeca.

Copa%2DCogeca%3A+Europese+wijnoogst+laag%2C+kwaliteit+uitstekend
© René Eijsink

De meeste landen hebben een aanzienlijke productiedaling die vergelijkbaar is met het seizoen 2017/2018, dat bekendstaat als een slecht jaar voor de sector. Vooral de opbrengstverwachting van de drie grootste producerende landen, Italië, Spanje en Frankrijk, is laag.

Zo oogsten de Fransen met 34 miljoen hectoliter mogelijk 27 procent minder dan vorig jaar. Spanje scoort met 40 miljoen hectoliter 14 procent lager. In Italië stagneert de opbrengst bij 44 miljoen liter. Dat betekent een daling van 9 procent.


Vorst in het voorjaar

Copa-Cogeca noemt als belangrijkste oorzaak van de slechte opbrengsten de vorst in het voorjaar. Verder drukte in sommige delen van de landen droogte in de zomer de opbrengst. Ook waren er problemen met hagelbuien. Daarnaast hadden de hoge temperaturen in combinatie met plantenziekten in de septembermaand invloed. Ondanks de lastige weersomstandigheden is de kwaliteit van de druiven hoog, wat veel goeds belooft voor de wijnen.


In Duitsland is het oogstvolume naar verwachting minder dan 9 miljoen hectoliter en is daarmee lager dan de gemiddelde opbrengst over tien jaar. Dit heeft te maken met aantastingen door valse meeldauw, voorjaarsvorst en hagelbuien. Portugal is het enige land waar een stijging (1 procent) wordt verwacht.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer